Het beste voor je pup ...

Zo herken je een broodfokker

Ben jij op zoek naar een nieuwe pup, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij het uitkiezen van een fokker? Of heb je op internet een leuke pup gezien, maar twijfel je over de intenties van de verkoper? Broodfokkers en malafide hondenhandelaren zijn al jaren een groot probleem, zeker ook in Nederland. Ze veroorzaken veel leed, zowel bij dier als bij mens. Wat een broodfokker precies is en hoe je ze herkent, lees je hier.

Wat is een broodfokker?

Een broodfokker is een fokker die als doel heeft zo veel mogelijk geld te verdienen aan de pups die hij/zij fokt of verhandelt. Ze zijn totaal niet geïnteresseerd in de gezondheid of de karakters van de dieren. Puppy’s zijn gewoon handel voor ze. Niet meer, niet minder. Broodfokkers zijn niet altijd letterlijk fokkers. Veel van hen zijn puppyhandelaren. Ze importeren pups uit bijvoorbeeld oost-Europa en verkopen ze hier in Nederland. Anderen broodfokkers hebben weer schuren vol liggen met teven die het ene na andere nestje moeten produceren. Wat er met de teefjes gebeurt wanneer dit niet meer lukt, is dubieus.

De honden die deze broodfokkers houden zitten vaak verstopt in een schuur en zien amper daglicht. Ze krijgen geen aandacht en zitten in veel te kleine hokken. Deze honden ontwikkelen geregeld gedragsproblemen en zijn vaak ziek. Er gaat een hoop leed om in de wereld van broodfokkers, niet alleen dierenleed, maar ook een hoop leed en heel veel verdriet bij kopers. Pups die bij broodfokkers gekocht worden zijn vaak veel zwakker dan pups van goede fokkers. Ze worden veel sneller ziek en door een achterstand in hun socialisatie ontwikkelen ze heel gemakkelijk gedragsproblemen. Dit zie je bijvoorbeeld al bij het zindelijk maken van de pup.

Laat één ding duidelijk zijn…deze praktijken moeten zo snel mogelijk stoppen! Niet alleen om de honden een dieronwaardig leven te besparen, maar ook om te voorkomen dat mensen met een hoop ellende en torenhoge dierenartskosten komen te zitten. Daarom is het zo belangrijk om je goed in te lezen voordat je een nieuwe pup koopt en ben ik ontzettend blij dat je op mijn website terecht bent gekomen. Ik heb in de jaren dat ik werkte als dierenartsassistente genoeg ellende voorbij zien komen m.b.t broodfokkers en probeer met onderstaande tips (toekomstige) hondeneigenaren dit te besparen.

broodfokker

Raadpleeg altijd eerst Google

Ik raad aan om altijd eerst Google te raadplegen wanneer je (op internet) een fokker hebt gevonden die jou misschien wel eens kan helpen aan jou droomhond. Google zijn/haar (kennel)naam, telefoonnummer en/of emailadres. Maar google ook bijvoorbeeld op “fokker” + zijn/haar woonplaats. Vaak haal je de plekken waar je absoluut weg moet blijven er op deze manier wel uit.

Wanneer je een pup op een website als Marktplaats vindt, check dan ook even alle advertenties van de aanbieder. Wanneer deze meerdere pups van verschillende rassen aanbiedt is het foute boel. Verder kun je ook websites als www.koophiernooiteenpup.com raadplegen. Dit is een Belgische website, maar zij houden ook Nederlandse broodfokkers in de gaten.

Vooraf online onderzoek doen voorkomt een hoop verdriet. Je hebt de pup dan nog niet persoonlijk gezien en kunt beter relativeren. Probeer ook vooral een pup niet te redden. Dit klinkt hard, zeker voor iemand die eigenlijk altijd ieder dier in nood helpt, maar de malafide hondenhandel kan alleen aangepakt worden door geen pup te kopen bij een broodfokker. Probeer je gevoel uit te schakelen en vooral verstandig na te denken.

broodfokker

Je krijgt de moederhond niet te zien

Wanneer online onderzoek geen duidelijk beeld geeft of de fokker een verantwoorde fokker is of niet, zijn er nog genoeg punten waar je op kunt letten voordat jij een besluit neemt een pup te kopen of niet. Wanneer je naar jouw toekomstige pup gaat kijken is het een absolute no-go wanneer je de moederhond van de pup niet krijgt te zien. Dit kan gewoonweg niet. Normaal gesproken blijven pups minimaal tot en met een leeftijd van 7 weken bij hun moeder en gaan dan naar een nieuwe eigenaar. Ook wanneer de pup al iets ouder is, is het raar wanneer je de moederhond niet krijgt te zien.

Er is in Nederland een mega groot probleem met malafide hondenhandelaren die nestjes pups vanuit oost-Europa naar Nederland importeren. Dit gaat niet om een aantal pups, maar om honderden puppy’s per keer. Deze pups komen zonder moeder hier naartoe, dus er is een kans dat wanneer je geen moederhond krijgt te zien, je te maken hebt met een pup uit het buitenland.

De pup groeit niet op in een huiselijke omgeving

Pups horen op te groeien in een huiselijke omgeving. Wanneer dit niet gebeurt lopen ze een achterstand op in hun ontwikkeling en vertonen vaak afwijkend hondengedrag. Meestal is dit extreem gedrag, zoals extreem bang/schrikachtig, extreem enthousiast of extreem onderdanig gedrag. Deze pups hebben nooit op jonge leeftijd geleerd wat normaal hondengedrag is en ontwikkelen op latere leeftijd vaak gedragsproblemen. Let er vooral ook op hoe de pups op hun moeder reageren (en vice versa) en op de omgeving.

Broodfokkers houden hun pups (en moeders) meestal achteraf in een schuur. Wanneer je als koper komt kijken worden de pups vaak (tijdelijk) binnen neergezet. Probeer hier doorheen te prikken. Een goede fokker heeft een fijne plek voor moederhond en pups in huis en dat is niet zomaar ergens in een los kratje of een te kleine bench.

broodfokker

De fokker heeft veel verschillende rassen in de aanbieding

Een broodfokker heeft meestal meerdere verschillende hondenrassen in de aanbieding. Ze hebben vooral rassen waar veel vraag naar is. Momenteel zijn bijvoorbeeld pomeriaantjes, Franse bulldoggen en boomertjes ontzettend populair. Ook hebben ze vaak helemaal geen wachtlijst en kunnen ze direct een pup leveren.

Een goede fokker richt zich op 1 of hooguit 2 verschillende rassen. Vaak hebben zij een wachtlijst voor pups en kunnen ze zeker niet à la minute een pup aan je leveren. Een pup aanschaffen zou ook een weloverwogen beslissing moeten zijn en zeker geen impulsieve aankoop. Veel fokkers hebben een wachtlijst van enkele maanden of zelfs langer.

Er is gerommeld met het dierenpaspoort

Er wordt ontzettend veel gerommeld met dierenpaspoorten van pups. Gelukkig wordt dit steeds moeilijker doordat er tegenwoordig officiële EU-paspoorten voor honden zijn, die alleen afgegeven mogen worden door dierenartsen. Toch kwam ik als dierenartsassistente regelmatige paspoorten tegen waarvan de inhoud niet bleek te kloppen.

Wat een veel voorkomend probleem is, is dat de leeftijd van pups niet leek te kloppen. Bijvoorbeeld pups die hun tanden al aan het wisselen waren, maar die volgens het paspoort een stuk jonger zouden zijn of juist pups die veel jonger waren dan in het paspoort vermeld. Ook wordt er regelmatig geknoeid met vaccinatiedatums en worden buitenlandse paspoorten in Nederland omgeruild voor een Nederlands paspoort. Officieel moet in het nieuwe paspoort vermeld worden dat de pup uit het buitenland komt, maar dit wordt niet altijd gedaan.

Als koper van een pup is het misschien lastig om door paspoortfraude heen te prikken. Wel kun je nagaan of een paspoort of chip uit het buitenland komt of niet. Een Nederlands paspoort en Nederlandse chip begint altijd met: NL528… Ook kun je informatie halen uit de stempel van de dierenarts en de stickers van de vaccinatie van de hond. Verder moet het chipnummer van de pup in het paspoort vermeld staan en moet dit gedeelte ingevuld, ondertekend én geseald zijn door een dierenarts. Indien dit niet is gebeurd, worden de officiële regels niet nageleefd.

Wat ook regelmatig gebeurt is dat fokkers net even het paspoort kwijt zijn en het later nog na zullen sturen. Ga hier nooit mee akkoord. Mensen krijgen vaak een brief mee met daarop de datum van vaccinatie(s) en ontworming zodat ze die aan de dierenarts kunnen laten zien, maar ontvangen nooit een paspoort.

broodfokker

De chip van de pup is niet geregistreerd

Iedere hond in Nederland moet voor een leeftijd van 7 weken gechipt zijn en deze chip moet uiterlijk voor een leeftijd van 8 weken geregistreerd staan onder de naam van de fokker. Wanneer het dier van eigenaar wisselt meldt de fokker zich af en kun jij je als nieuwe eigenaar aanmelden.

Iedere pup die uit het buitenland geïmporteerd wordt moet gechipt zijn en ook deze chip moet bij binnenkomst in Nederland geregistreerd worden. Broodfokkers proberen de stap om honden te registreren nog wel eens over te slaan. Check daarom het chipnummer van jouw pup op www.chipnummer.nl. Een hondje dat niet gechipt is of pas gechipt wordt zodra hij/zij een nieuwe eigenaar heeft, is sowieso een dikke no-go.

Je moet direct beslissen

Wanneer je (indirect) onder druk wordt gezet om een keuze te maken rondom de aankoop van een pup is het foute boel. Een fokker die betrokken is met zijn/haar puppy’s laat kopers nooit overhaaste beslissingen nemen en geeft hen bedenktijd. Wanneer je twijfelt of het gevoel hebt onder druk gezet te worden, laat dan de koop overgaan. Hoe moeilijk dit ook is.

broodfokker

Check onderstaande video’s voor meer informatie:

You Might Also Like