Het beste voor je pup ...

Wat je moet weten over het chippen en registreren van de hond

Het is in Nederland wettelijk verplicht om iedere pup geboren of ingevoerd na 1 april 2013 officieel te chippen en te registreren. Deze wet is destijds in het leven geroepen om broodfokkers en malafide hondenhandelaren het een stuk lastiger te maken om pups te fokken en/of te verhandelen. Wat jij moet weten over het chippen en registreren van jouw hond, lees je hier.

Inhoud

* Wat is een chip voor huisdieren?

* Waarom moet ik mijn hond chippen?

* Vanaf welke leeftijd kan een hond gechipt worden?

* Waar en wanneer moet ik mijn hond registreren?

* Hoe weet ik of mijn hond een chip heeft?

* Hoe weet ik of mijn hond (juist) geregistreerd is?

* De meest voorkomende fout bij het chippen en registreren van honden

Wat is een chip voor (huis)dieren?

Een chip voor dieren wordt ook wel een transponder genoemd. Het is een buisje zo groot als een flinke rijstkorrel, dat door middel van een naald onder de huid van het dier wordt geplaatst. De chip bevat een registratienummer, dat door middel van een speciale chipreader afgelezen kan worden.

Het registratienummer, ook wel chipnummer genoemd, is een uniek nummer. Ieder dier heeft dus zijn/haar eigen nummer en dat nummer wordt in een speciale databank voor dieren opgeslagen en gekoppeld aan de fokker of eigenaar van het dier.

hond chippen
De naald waarmee de chip onder de huid van het dier wordt geplaatst

Waarom moet ik mijn hond chippen?

Zoals ik eerder al vertelde, is het wettelijk verplicht om iedere hond geboren of ingevoerd na 1 april 2013 officieel te chippen en te registreren. Doe je dit niet, dan ben je strafbaar en riskeer je een boete. Deze wet is destijds ingevoerd om een beter beeld te krijgen over de hondenhandel in Nederland en om het broodfokkers en malafide hondenhandelaren het een stuk lastiger te maken om in jonge pups te handelen. Dit is namelijk al jaren een heel groot probleem in Nederland en hoewel deze wet zeker een stap is in de juiste richting is, is het probleem helaas nog niet opgelost.

Naast dat het bij honden wettelijk verplicht is, is het chippen van dieren ook ontzettend handig wanneer een dier bijvoorbeeld wegloopt of je een dier kwijtraakt. Wordt het dier gevonden en naar de dierenarts, politie, asiel of dierenambulance gebracht, dan kunnen ze daar in één ogenblik de gegevens van de eigenaar achterhalen.

Heb je een hond die voor 1 april 2013 is geboren, dan is het binnen Nederland dus niet verplicht om dit dier te chippen. Wel is een chip verplicht wanneer je met dit dier naar het buitenland reist. Meer daarover lees je in dit artikel.

chippen hond

Vanaf welke leeftijd kan een hond gechipt worden?

In principe kunnen pups gechipt worden zodra ze geboren zijn, maar meestal wordt gewacht tot ze een paar weken oud zijn of tot ze voor het eerst gevaccineerd worden (op 6 weken leeftijd). Wel moet iedere pup voor een leeftijd 7 weken gechipt zijn en voor een leeftijd van 8 weken geregistreerd zijn op naam van de fokker. Dit is verplicht! Wanneer jij een pup koopt moet deze dus al gechipt én geregistreerd zijn. Is dit niet het geval, dan mogen alle alarmbellen gaan rinkelen, want dan heb je waarschijnlijk te maken met een broodfokker.

Wordt een hond/pup vanuit het buitenland geïmporteerd, dan moet deze bij binnenkomst gechipt zijn en direct geregistreerd worden op naam van de handelaar. Helaas gaat dit regelmatig mis en ook hierbij geldt, is dit niet gebeurd, stel dan kritische vragen.

Honden mogen alleen gechipt worden door dierenartsen of officieel geregistreerde chippers. Is jouw hond in Nederland gechipt, dan heeft hij/zij altijd een chipnummer dat begint met 528. Is dit niet het geval dan komt hij/zij uit het buitenland.

registreren hond

Waar en wanneer moet ik mijn hond registreren?

Ben je fokker, dan worden de pups geregistreerd door de dierenarts die jouw pup(s) komt chippen. Dit gaat in combinatie met het invullen en het registreren van het officiële (EU) paspoort van het dier. Zo’n officieel EU paspoort is momenteel nog niet verplicht binnen Nederland, maar de instanties zijn er wel druk mee bezig om dit (snel) in te voeren. Lees hier alles over de wet waar druk aan gewerkt wordt en die (hopelijk) binnenkort ingevoerd gaat worden (2020-2021).

Wanneer je een hond koopt, moet de fokker of vorige eigenaar de hond binnen 14 dagen afmelden bij de databank. Zodra dit gebeurd is, kun jij je als nieuwe eigenaar aanmelden. Haal je een hond uit het buitenland, dan moet deze direct bij het invoeren aangemeld worden.

Er zijn in Nederland een aantal officiële databanken waar jij je hond kunt registreren. Een overzicht van de meest populaire databanken zijn:

De kosten van het registreren van een hond verschillen per databank. Om je een indicatie te geven: bij de NDG betaal je ongeveer €5,90 per registratie en bij BackHomeClub ongeveer €3,93. Soms komen er ook nog extra kosten bij wanneer gegevens aangepast moeten worden.

Lukt het je niet om je hond te registreren, dan kun je dit ook bij je eigen dierenarts laten doen. Vaak zijn daar de kosten wel iets hoger, maar gebeurd het wel goed en scheelt het jou gedoe.

chippen hond

Hoe weet ik of mijn hond een chip heeft?

Om er zeker van te zijn of jouw hond gechipt is, kun je de fokker ter plekke vragen het chipnummer van de hond af te lezen. Belangrijk is om na te kijken of dit nummer overeen komt met het chipnummer dat in het paspoort van het dier vermeld staat en dat dit nummer ook officieel (online) geregistreerd is.

Ook kun je de chip laten checken bij je dierenarts of bij een instantie die beschikt over een chipreader. De reader leest het chipnummer af en via internet kun je vervolgens kijken of de hond is geregistreerd en zo ja, onder welke naam/adres.

chipreader hond
Een chipreader vind je in verschillende uitvoeringen. Dit is er één.

Hoe weet ik of mijn hond (juist) geregistreerd is?

Het is via www.chipnummer.nl heel makkelijk om na te gaan of jouw hond geregistreerd is of niet. Voer het chipnummer in en deze website geeft in een ogenblik weer welke gegevens er bij de databank bekend zijn. Ongeacht bij welke databank het dier geregistreerd is.

hond registreren

De meest voorkomende fout bij het chippen en registreren van honden

Veruit de meest voorkomende fout bij het chippen en registreren van huisdieren is dat de gegevens van de eigenaar niet (meer) kloppen. Dit is zo ontzettend frustrerend en vooral niet handig. Stel jouw hond loopt weg en hij wordt op straat gevonden en naar de dierenarts gebracht. Zij zoeken de gegevens van de eigenaar erbij en nemen direct contact op. Wanneer deze gegevens niet up-to-date zijn, kost het ontzettend veel tijd om uiteindelijk de juiste gegevens te achterhalen. Wanneer dit niet lukt, kan de dierenarts het asiel bellen en de hond op laten halen. De dierenarts is immers geen opvangcentrum. Wanneer jij je uiteindelijk bij het asiel meldt als eigenaar, kan het asiel jou (flinke) kosten rekenen voor de opvang. Dit is iets wat totaal onnodig is, want als de gegevens wel zouden kloppen, zou jij je hond al veel eerder en zonder extra kosten terug hebben.

Dus ga je verhuizen of verandert je telefoonnummer of email adres, pas dit aan in de databank! Ook wanneer een dier verandert van eigenaar is het belangrijk om de gegevens aan te passen.

hond registreren
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like