Het beste voor je pup ...

Zo bescherm je je hond tegen kou en winters weer

Wanneer het weer kouder wordt is het ontzettend belangrijk om je hond goed te beschermen tegen de (vries)kou en tegen winterse buien. Sommige honden kunnen er namelijk niet zo heel erg goed tegen en raken bij lage temperaturen snel onderkoeld. Welke honden dit zijn en wat je moet doen wanneer je hond onderkoeld raakt, bespreek ik hier. Verder geef ik je tips over hoe je je hond kunt beschermen tegen de kou en waar je rekening mee moet houden bij winters weer.

Deze honden zijn extra gevoelig voor (vries)kou

Hoewel iedere hond beschermd moet worden tegen (vries)kou, zal de ene hond eerder last van kou hebben dan de ander. Een aantal factoren die er invloed op hebben zijn:

  • Leeftijd: pups en oudere honden zijn veel gevoeliger voor kou, dan honden van een paar jaar oud. Dit doordat ze hun lichaamstemperatuur minder goed zelf kunnen reguleren.
  • Vacht: een hond met een dunne vacht, zal het eerder koud krijgen, dan een hond met een dikke (onder)vacht. Ook honden met een kale buik moeten goed beschermt worden tegen kou.
  • Gezondheid: een zieke hond heeft meer moeite met het reguleren van zijn/haar lichaamstemperatuur, dan een gezonde hond. Zorg dus dat hij/zij goed warm blijft.
  • De grootte van het dier: kleine honden hebben veel eerder last van kou dan grote honden, doordat ze veel eerder warmte verliezen.
  • Lichaamsvet: honden met weinig lichaamsvet zullen ook veel eerder warmte verliezen.
hond beschermen kou

Wanneer heeft mijn hond het (te) koud?

Om in te schatten of je hond het (te) koud heeft en zelfs onderkoeld is, is het belangrijk om de symptomen van onderkoeling te herkennen. Grijp je niet op tijd in, dan kan je hond in shock raken en in het ergste geval zelfs overlijden. De symptomen van onderkoeling bij de hond zijn:

  • Rillen
  • Oppervlakkige ademhalen
  • De hartslag daalt (<60 keer/minuut)
  • Temperatuur daalt (<37.5 graden)
  • Desoriëntatie
  • Slaperigheid
  • Zwakte
  • Bleke slijmvliezen
  • Apathisch
  • Coma/shock
hond beschermen kou

Wat moet je doen wanneer je hond onderkoeld is?

Wanneer je hond onderkoeld is, is het belangrijk om de lichaamstemperatuur geleidelijk weer op pijl te krijgen. Te extreme temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je hond in shock raakt. Is de hond buiten bewustzijn of apathisch neem dan DIRECT contact op met je dierenarts!!

Ten eerste raad ik aan de voetjes van de hond goed af te spoelen met lauwwarm water, om ervoor te zorgen dat er geen ijs/sneeuw en zout tussen de tenen achterblijft. Maak de voetjes vervolgens goed droog. Breng de hond naar een warme omgeving en wikkel hem/haar in een (voorverwarmde) deken. Wrijf voorzichtig over het lichaam van het dier om zo de bloedsomloop te stimuleren.

Is je hond bij bewustzijn laat hem/haar dan eventueel lauwwarm water drinken. De temperatuur van het dier moet geleidelijk omhoog gaan, meet deze dus regelmatig. Dit kan het makkelijkste met een digitale thermometer. De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38-39 graden, bij een temperatuur onder de 37 graden spreek je over onderkoeling. Je mag een kruik gebruiken om de hond op te warmen, maar wikkel deze altijd in een handdoek. Bij twijfel raad ik aan om contact opnemen met je dierenarts. Hij/zij kan het best inschatten of het nodig is om langs te komen.

hond beschermen tegen kou

Zo bescherm je je hond tegen (vries)kou

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat je hond het niet te koud krijgt of zelfs onderkoeld raakt. Een aantal tips om je hond te beschermen tegen kou en winterse omstandigheden:

Bescherm de poten van je hond goed

Net zoals bij extreem heet weer is het bij extreem koud weer ook ontzettend belangrijk om de poten van je hond goed te beschermen. Niet alleen tegen de kou, maar vooral ook tegen strooizout. Zout kan er namelijk voor zorgen dat de voetzooltjes uitdrogen en dat er scheurtjes ontstaan. Dit zorgt voor irritatie, wat ontzettend pijnlijk kan zijn.

Om de voetzooltjes goed te beschermen kun je ze insmeren met Vaseline of behandelen met een speciale spray of balsem. Ook kun je speciale hondenschoentjes kopen. Belangrijk is om na de wandeling de voetjes goed af te spoelen met lauwwarm water om er voor te zorgen dat al het zout verwijderd wordt. Doe je dit niet en likt de hond de voetzooltjes zelf schoon, dan kan hij/zij (te veel) zout binnen, wat kan leiden tot een zoutvergiftiging.

Heeft je hond lange haren tussen de tenen, dan raad ik aan deze heel voorzichtig kort te (laten) knippen. Lange haren in combinatie met sneeuw kunnen namelijk makkelijk samenklonteren tot ijs en gaan irriteren tussen de tenen. Ook hierbij is het risico dat de hond aan de ondervoet gaat likken en daardoor te veel zout binnenkrijgt. Spoel de voetjes daarom na iedere wandeling goed schoon!

Geef je hond een jasje

Heb je een hond die gevoelig is voor kou, dan is een hondenjasje zeker geen overbodige luxe. Denk daarbij aan honden met een dunne vacht, een kale buik of honden met een verminderde weerstand, zoals pups, oude of zieke dieren. Ook kleine hondjes zijn extra gevoelig voor kou. Jasjes zijn er in alle soorten en maten. Zorg er wel voor dat de binnenkant van het jasje niet nat kan worden.

hond beschermen kou

Was je hond niet te vaak met shampoo

Was je hond (vooral in de wintermaanden) niet te vaak met shampoo. Dit om er voor te zorgen dat het vetlaagje van de huid goed beschermd wordt. Dit laagje zorgt er namelijk voor dat het dier warmte makkelijker vasthoudt. Is je hond buiten nat geworden? Droog hem/haar dan altijd direct goed af.

Ga niet (te) lang met het dier naar buiten

Neem honden die gevoelig zijn voor kou niet te lang mee naar buiten. Aangeraden wordt maximaal 10 minuten per keer. Vertoont het dier al eerder onderkoelingsverschijnselen, neem hem/haar dan direct mee naar binnen. Honden die minder gevoelig zijn voor kou kunnen wel iets langer naar buiten, maar minder lang dan normaal. Houdt het dier altijd goed in de gaten en zodra hij/zij het koud lijkt te krijgen, direct naar binnen.

Houdt rekening met weersomstandigheden

Naast rekening te houden met eventuele risicofactoren van het dier is het minstens zo belangrijk om rekening te houden met weersomstandigheden. Wind en regen kunnen er voor zorgen dat een dier het sneller (te) koud krijgt. Speel hier dus goed op in.

Laat je hond geen sneeuw of ijs eten of ijswater drinken

Het is beter om je hond geen sneeuw of ijs te laten eten of ijswater te laten drinken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de maag van streek raakt en het dier aan de diarree raakt. In een ernstig geval kan het zelfs een maagkanteling veroorzaken.

Ook is het beter om het dier niet op ijs te laten lopen. Dit kan namelijk zorgen voor blessure’s wanneer het dier uitglijdt of zich verstapt. Uiteindelijk is het het allerbelangrijkste om je gezonde verstand te gebruiken tijdens winterse dagen. Heel heel sneeuwpret voor jou en je viervoeter!

hond beschermen tegen kou

Op zoek naar meer tip over de gezondheid van jouw pup? Lees dan ook:

hond beschermen tegen kou
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like