Het beste voor je pup ...

Dit moet je weten wanneer je je hond mee naar het buitenland neemt

Heb je plannen om (in de toekomst) je hond mee naar het buitenland te nemen? Mee op vakantie of gewoon een dagje weg? Houdt er dan rekening mee dat je je als eigenaar aan de invoereisen voor honden moet houden. Deze eisen verschillen per land en daarom is het belangrijk om je van te voren goed te laten informeren.

Om te beginnen zijn er 3 regels waar je sowieso aan moet voldoen wanneer je met de hond naar het buitenland reist. Deze regels zijn:

hond mee naar buitenland

Iedere hond moet in het bezit zijn van een officieel Europees- dierenpaspoort

Zodra je met je hond de grens over gaat, moet je in het bezit zijn van een officieel Europees-dierenpaspoort voor je huisdier. Deze paspoorten mogen sinds december 2014 alleen nog maar door dierenartsen verstrekt worden en zijn gekoppeld aan het chipnummer van het dier.

De meeste honden in Nederland krijgen automatisch een EU-dierenpaspoort wanneer ze als pup geënt (en gechipt) worden, maar in sommige gevallen wordt gekozen voor een vaccinatieboekje i.p.v een officieel paspoort. Een EU-dierenpaspoort is binnen Nederland namelijk (nog) niet officieel verplicht. Het verschil tussen een vaccinatieboekje en een EU-dierenpaspoort is dat het paspoort een officieel document is en het vaccinatieboekje niet. Het paspoort moet bij afgifte in zijn geheel ingevuld en ondertekend zijn door een dierenarts. Daarbij moet sinds december 2014 de gegevens van de chip afgeplakt/gesealed zijn. Dit om fraude van broodfokkers en malafide hondenhandelaren tegen te gaan.

Twijfel je of de papieren van jouw hond in orde zijn? Ga dan even langs bij je dierenarts en vraag de assistente om advies.

hond mee naar buitenland

Iedere hond moet gechipt (en geregistreerd) zijn

Ook moet iedere hond die naar het buitenland gaat verplicht gechipt en geregistreerd zijn. Nu geldt er in Nederland sinds 1 april 2013 een officiële chip-en registratieplicht voor honden, dus zouden in principe alle honden geboren na 1 april 2013 gechipt moeten zijn. Is jouw hond voor die datum geboren en nog niet gechipt of heeft jouw hond om ´eén of andere reden nog geen chip, maak dan bij je dierenarts een afspraak om dit alsnog te laten doen.

Twijfel je of je hond (goed) geregistreerd is? Check dan de website chipnummer.nl. Hier zie je in één oogopslag op welk platform (o.a NDG, Raad van Beheer, Backhomeclub) het dier geregistreerd staat en onder welke naam en welk adres. Gegevens aanpassen kan alleen maar via het platform zelf.

Er geldt één uitzondering op het verplicht chippen van het dier en dat is voor honden die voor 3 juli 2011 getatoeëerd zijn. De tatoeage moet dan wel duidelijk zichtbaar zijn en je moet aan kunnen tonen dat de tatoeage voor 3 juli 2011 gezet is.

hond mee naar buitenland

Iedere hond moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid)

Verder moet iedere hond die de grens over gaat gevaccineerd zijn tegen rabiës of te wel hondsdolheid. Dit moet uiterlijk 21 dagen voordat je de grens over gaat en kan (helaas) dus niet last-minute nog geregeld worden. Pups mogen pas vanaf een leeftijd van 3 maanden gevaccineerd worden tegen Rabiës en kunnen dus op z’n vroegst vanaf een leeftijd van 15 weken mee de grens over.

Waar ik als dierenartsassistente ontzettend veel mee te maken heb gehad, is dat hondeneigenaren te laat zijn met het vaccineren tegen Rabiës. Regelmatig wordt er dan gevraagd om de datum van de vaccinatie “even aan te passen” en eerlijk gezegd vind ik dit soort vragen behoorlijk ongepast. Je kunt een dierenarts of assistente niet vragen om te frauderen met datums in een officieel document. 21 Dagen is 21 dagen en het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar dat dit op tijd gebeurt.

Maar wat te doen wanneer je te laat bent met vaccineren? Je kunt dan overwegen om de hond niet mee te nemen op vakantie en een oppas of dierenhotel/pension voor hem/haar te regelen. Er zijn ook genoeg mensen die het risico nemen en de hond toch mee naar het buitenland nemen. Dit is altijd op eigen risico!! Word je aangehouden bij een controle, dan loop je kans op een boete of kan in het ergste geval je hond in beslag genomen worden en in quarantaine worden gezet.

hond mee naar buitenland

Op vakantie met de auto

Wanneer je met de auto naar het buitenland reist, is het belangrijk om op voorhand goed voor jezelf uit te stippelen welke landen je bezoekt. Ga je een dagje met de hond naar België, dan check je alleen de invoereisen voor België, maar ga je bijvoorbeeld met je hond op vakantie naar Italië dan reis je waarschijnlijk via Duitsland en Zwitserland of Oostenrijk. Je moet dus niet alleen aan de invoereisen van Italië voldoen, maar ook aan de invoereisen van de landen die je onderweg doorkruist. Je vind deze invoereisen voor huisdieren op de website van LICG.nl. Deze website is het meest actueel en geeft een duidelijk overzicht van alle eisen per land.

In steeds meer landen binnen Europa gelden er strengere regels bij het invoeren van bepaalde hondenrassen. Denk daarbij aan Pitbulls, Staffords, Tosa Inu’s en Mastiffs, maar ook kruisingen hiervan. Soms het het zelfs verboden om ze in te voeren, zoals in Frankrijk of gelden er strenge regels wat het bijna onmogelijk maakt om het dier mee te nemen. Heb je één van deze rassen of een kruising ervan, check dan goed of het überhaupt mogelijk is om je hond mee naar het buitenland te nemen.

Naast de algemene invoereisen is het ook belangrijk om bij je accommodatie goed te checken of zij nog aanvullende eisen hebben met betrekking tot je hond. Het kan bijvoorbeeld verplicht zijn om een muilkorf bij te hebben of er kan een aanlijn plicht voor honden gelden.

Reis je met het vliegtuig naar het buitenland en neem je je hond mee, dan is het belangrijk om naast de invoereisen van het land, ook te voldoen aan de eisen van de luchtvaartmaatschappij. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de regels van de afmetingen van de hondenbench waarin het dier vervoert wordt. Iedere luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regels, dus vraag dit goed na.

hond mee naar buitenland

Gezondheidsrisico’s voor je hond in het buitenland

Naast de officiële regels waar je als hondeneigenaar aan moet voldoen wanneer je je hond meeneemt naar het buitenland, raad ik aan om je ook te verdiepen in de gezondheidsrisico’s die jouw hond loopt in het buitenland. Hoe zuidelijker je reist, hoe groter het risico dat je hond (onbewust) iets op kan lopen. Denk daarbij aan aandoeningen die door parasieten veroorzaakt worden, zoals hartworm, Leishmania en Babesia. Je ziet deze ziektes helaas steeds vaker. In veel gevallen geldt, voorkomen is beter dan genezen. Informeer daarom bij je dierenarts hoe je deze ziektes het beste preventief kunt behandelen.

hond mee naar buitenland

You Might Also Like