Het beste voor je pup ...

Help mijn pup heeft Giardia! Wat nu?

Steeds vaker lijken (jonge) pups besmet te zijn met Giardia. Maar wat is Giardia precies en wat kun je er aan doen? Heel eerlijk, in de eerste 12 jaar van mijn loopbaan als dierenartsassistente leek Giardia niet te bestaan. Ik had er echt nog nooit van gehoord. De laatste jaren daar en tegen lijkt het alsof iedere pup die diarreeklachten heeft, besmet is met deze parasiet. En hoewel het vaak pups zijn die van een broodfokker af komen, is dit echt niet altijd het geval. Iedere pup kan Giardia oplopen. Belangrijk is om te weten hoe je Giardia herkent en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt. 

Wat is Giardia?

Giardia is een darmparasiet die voorkomt bij veel verschillende diersoorten waaronder honden en katten. Bij gezonde dieren veroorzaakt de parasiet meestal geen klachten, maar bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand kan Giardia een darminfectie veroorzaken, Giardiasis. Deze darminfectie is niet alleen besmettelijk voor andere dieren, maar in een enkel geval ook voor mensen. 

Wat zijn de symptomen van een Giardia infectie bij de pup? 

De meest voorkomende symptomen van een Giardia infectie bij de pup is afwijkende ontlasting. Dit kan bijvoorbeeld diarree (waterig of paperig) zijn, hele sterk ruikende ontlasting of ontlasting met veel slijm. Ook zie je vaak dat de ontlasting heel erg wisselend is. Zo lijkt er de ene dag niks aan de hand en zijn de klachten de volgende dag plotseling terug. Wanneer een Giardia infectie niet wordt behandeld kunnen deze klachten maandenlang aanhouden. Andere symptomen van Giardia zijn braken, slecht eten, lusteloosheid en afvallen. 

Hoe raakt een pup besmet met Giardia? 

Wanneer een hond besmet is met de Giardia parasiet, komen er cysten van deze parasiet in de ontlasting terecht en via de ontlasting kan de hond andere honden besmetten. Dit gebeurt voornamelijk door direct contact met het dier of door contact met de ontlasting. 

Ook kan een dier besmet raken met Giardia door indirect contact. Cysten kunnen bijvoorbeeld in het voer terecht komen doordat vliegen de cysten overbrengen van ontlasting naar het voer of cysten komen terecht in de vacht van het dier doordat het dier zichzelf wast. Zodra een andere dier de vacht van het dier likt, kan deze besmet raken. Ook kan het dier zichzelf op deze manier herbesmetten. 

Op plekken waar veel dieren samen leven, zoals asiels, pensions of bij hondenfokkers is de infectiedruk het hoogst en is het ontzettend lastig om de Giardia infectie te onderdrukken. Het is dan ook een serieus probleem in de broodfokkerij, waar alles om geld lijkt te draaien en men niet veel om de gezondheid van de dieren geeft. Hier zitten vele jonge en vaak zieke dieren bij elkaar en een Giardia infectie kan bij deze pups leiden tot serieuze problemen.  Dit is één van de vele redenen om nooit een pup bij een broodfokker te kopen. Het is echt vragen om problemen. 

Wat te doen wanneer ik vermoed dat mijn pup Giardia heeft?

Ik raad aan om iedere pup die die diarree, wisselende ontlasting of geregeld maag/darm problemen heeft te testen op Giardia. Dit kan eenvoudig door een ontlastingsonderzoek bij de dierenarts. Informeer wel even of jouw dierenarts deze test op voorraad heeft om teleurstelling te voorkomen. Door te testen kun je Giardia uitsluiten of bevestigen. Steeds vaker blijkt Giardia namelijk de oorzaak te zijn van bovenstaande symptomen en hoef je niet verder te dokteren. 

De Giardia test is een sneltest waarbij vastgesteld wordt of de pup DNA deeltjes van de Giardia parasiet bij zich draagt. Het enige nadeel is dat deze DNA deeltjes niet iedere keer tijdens de ontlasting worden uitgescheiden, daarom wordt aangeraden om van 3 opeenvolgende dagen ontlasting op te vangen en dit samen in een potje te doen. Op die manier heb je een zo betrouwbaar mogelijke uitslag.  

De behandeling van Giardia

Zodra vastgesteld is dat jouw pup besmet is met Giardia, zal de dierenarts een behandeling inzetten. Deze behandeling bestaat meestal uit het middel Panacur, maar wordt in een andere dosering toegediend dan op de bijsluiter wordt aangegeven. Dit omdat Panacur geregistreerd is als wormmiddel en daar is de aangegeven dosering ook voor, maar uit onderzoek is gebleken dat het in een andere dosering ook werkt tegen de Giardia parasiet. Het is alleen niet officieel geregistreerd als middel tegen Giardia.

Over de dosering van Panacur bij een Giardia besmetting zijn de meningen wisselend, maar uit ervaring weet ik dat deze dosering meestal wordt aangehouden: 

  1. Minimaal 5 dagen en maximaal 10 dagen Panacur naar gewicht van de hond. Je kunt stoppen wanneer je ontlasting 2 dagen op een rij normaal is. Dus is de ontlasting normaal op dag 6 en 7, dan stop je op dag 8 met het geven van Panacur. Je moet alleen nooit eerder stoppen dan dag 5 en nooit langer doorgaan dan dag 10! 
  1. Vervolgens heb je een wachttijd van 5 dagen. Gedurende deze dagen geef je geen medicatie. 
  1. Vervolgens herhaal je stap 1. 

Normaal gesproken zouden de klachten hierna over moeten zijn, maar is in een enkele keer een 3e kuur nodig. Dit uiteraard ook weer na een wachttijd van 5 dagen. Aan te raden is om na 2e kuur opnieuw een Giardia test laten doen. Zo weet je zeker of de Giardia parasiet weg is of dat een 3e kuur noodzakelijk is. 

Naast medicatie is hygiëne heel erg belangrijk. Je moet er namelijk voor zorgen dat de pup zichzelf niet herbesmet. Naast het goed schoonmaken van de omgeving waar de pup leeft, is het ontzettend belangrijk om alle kleedjes/bedjes e.d van de pup op minimaal 60 graden te wassen. Ook de voer-en drinkbak goed schoonmaken, bij voorkeur met chloor. Dit is het enige middel dat de parasiet doodt. 

Verder zul je de pup regelmatig moeten wassen. Gedurende het geven van de Panacur kuur is het belangrijk om de pup vanaf dag 3 om de dag goed te wassen. Voor vragen informeer bij je dierenarts. 

Voorheen werd aangeraden om alle dieren in huis (preventief) te behandelen, maar dit blijkt toch niet nodig te zijn. Zolang een dier geen klachten heeft, hoeft hij/zij niet behandelt te worden. 

Hoe voorkom je Giardia bij jouw pup

Het voorkomen van een Giardia infectie begint bij een goede hygiëne. Houd de omgeving goed schoon en ruim ontlasting altijd direct op. Zorg er verder voor dat voer niet open blijft staan en ververs het water regelmatig. Bij pups jonger dan 6 maanden is het beter om hondenuitlaatveldjes te vermijden. Hier blijft ontlasting vaak te lang liggen en raken ze sneller besmet met de parasiet. 

Maar ook begint het voorkomen van Giardia met een goede hygiëne bij de fokker. Hier gaat het bij broodfokkers en handelaars die pups uit het buitenland importeren vaak mis en daarom is dit al één van de vele redenen om nooit via hen een pup te kopen. Vaak raken de pups bij de “fokker” besmet worden, maar krijgen ze pas klachten wanneer ze bij de nieuwe eigenaar wonen. Wanneer je de fokker erop aanspreekt, geven ze geen gehoor, want volgens hen was de pup zogenaamd “gezond” op het moment dat hij/zij het nest verliet. Helaas kun je er als nieuwe pup eigenaar dan nog weinig aan doen en zul je zelf voor de kosten op moeten draaien. 


Ga direct naar jouw favoriete webshop:

Golden Retriever hond liggend in gras
DierDier
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like