Het beste voor je pup ...

Een pup kopen? Let dan goed hier op!

Een pup kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Het is een weloverwogen beslissing, die consequenties heeft voor de komende 12-13 jaar (of langer). Een hondje in huis betekent een nieuw familielid erbij en natuurlijk wil je het allerbeste voor de pup, maar je wilt ook het beste voor jouw familie. Wanneer je op zoek gaat naar jouw toekomstige pup, is het belangrijk om goed uit te zoeken wat je precies wilt en waar je de hem/haar koopt. Ga niet met de eerste de beste fokker in zee, maar zoek goed uit of deze fokker wel het beste met de puppy’s voor heeft.

De reden waarom ik dit schrijf, is dat ik in mijn werk als paraveterinair (dierenartsassistente) ontzettend veel problemen met broodfokkers en malafide hondenhandelaren voorbij heb zien komen. Dit zijn mensen die puppies puur en alleen als handel zien en over het algemeen weinig met het welzijn en de gezondheid van de dieren op hebben. Ze importeren pups massaal uit het buitenland (meestal oost-Europa) of hebben schuren vol met teven van alle soorten en maten, die het ene na andere nestje moeten produceren.

broodfokker

Het lastige is dat zo lang er mensen zijn, die een pup via zo’n handelaar of broodfokker kopen de handel in stand blijft. Mensen worden om de tuin geleid en voor de gek gehouden en daarbij is onwetendheid het allergrootste probleem. Lees je dus goed in wanneer jij van plan bent een puppy te kopen. En probeer vooral te voorkomen dat je terecht komt bij zo’n malafide fokker. Eenmaal oog in oog met zo’n schattige pup en je bent verkocht. Probeer dan nog maar eens nee te zeggen. Mijn advies: check internet wanneer je denkt jouw pup te hebben gevonden. Google de naam/telefoonnummer van de fokker en zoek op termen als fokker + woonplaats van fokker. Check ook even deze lijst met beruchte broodfokkers.

Gelukkig zijn er ook genoeg goede, betrouwbare hondenfokkers in Nederland. Fokkers bij wie het welzijn en de gezondheid van de honden wel op 1 staat en die er alles voor doen om de juiste match te vinden voor jou en je toekomstige pup. Informeer rond bij bijvoorbeeld dierenartsen of hondenverenigingen voor een betrouwbaar adres. Ben je op zoek naar een rashond dan raad ik aan om een pup via de rasvereniging aan te schaffen. De fokkers die hierbij aan gesloten zijn houden zich aan (strenge) richtlijnen en hun dieren zijn getest op erfelijke afwijkingen.

Een pup moet gezond, vrolijk en nieuwsgierig zijn. Je wilt niet weten hoeveel pups ik heb gezien die vlak nadat ze bij de (brood)fokker waren opgehaald doodziek bleken te zijn en zelfs na korte tijd overleden. Het is hartverscheurend om te zien, niet alleen voor mij als dierenartsassistente, maar vooral voor de nieuwe eigenaar die in korte tijd toch al een enorme band met het dier heeft opgebouwd. Om dit te voorkomen heb ik een lijst gemaakt van dingen waar je op moet letten wanneer je voor het eerst gaat kijken bij jouw eventuele (toekomstige) pup. Dit zijn dingen waarbij je meer informatie krijgt over de fokker en zijn/haar intenties, maar ook over de gezondheid van de dieren. En hoe moeilijk soms ook, probeer altijd naar je verstand te luisteren! Bij twijfel niet doen en laat je nooit onder druk zetten.

pup kopen

Is de moederhond aanwezig?

Het is ontzettend belangrijk dat de moederhond aanwezig is wanneer jij gaat kijken naar jouw toekomstige pup. Zij leert de pups namelijk hoe ze zich moeten gedragen en wat normaal hondengedrag is. Pups die opgroeien zonder moederhond of die op te jonge leeftijd bij de moeder weg zijn gehaald, vertonen vaak afwijkend gedrag dat voor problemen kan gaan zorgen. Wettelijk gezien moet de pup tot en met een leeftijd van 7 weken bij de moeder blijven.

Let er ook op hoe de moederhond zich tegenover de pups en mensen gedraagt en hoe ze eruitziet. Het is normaal wanneer ze de pup wil beschermen, maar het is niet normaal wanneer ze extreem agressief gedrag vertoont of wanneer ze helemaal niet geïnteresseerd is in de pups. Ziet ze er verder gezond uit en is ze schoon? En kun je aan haar tepels zien dat ze onlangs pups heeft gehad? Wanneer je als koper niet de kans krijgt om de moederhond te zien, zou er wat mij betreft al een bel moeten gaan rinkelen.

puppies kopen
Puppies

Hoeveel nestjes zijn er tegelijk?

Een goede fokker neemt zijn/haar werk erg serieus en is bewust bezig met het opgroeien, de gezondheid en socialisatie van de pups. Dit kost veel tijd en energie. Wanneer er te veel nestjes tegelijk zijn is het onmogelijk om dit goed te doen, tenzij er extra mensen/personeel hiervoor worden ingezet.

Ook heb ik vraagtekens bij fokkers die meer dan 2 verschillende hondenrassen fokken. De meeste fokkers houden het bij één ras, omdat ze ontzettend veel passie hebben voor dit specifieke ras en zijn kenmerken. Iemand die van alles maar iets fokt is wat mij betreft niet serieus bezig.

Groeien de pups op in huiselijke omgeving?

Het is voor de ontwikkeling van pups het beste om op te groeien in een huiselijke omgeving. Zo maken ze allerlei (nieuwe) dingen mee en ontwikkelen ze zich als een leuke, sociale huishond. Pups die weinig nieuwe prikkels krijgen, doordat ze bijvoorbeeld achteraf in een schuur opgroeien, lopen ontzettend achter in hun ontwikkeling. Uit onderzoek is gebleken dat zij een grotere kans hebben op angst-en agressieproblemen op latere leeftijd. Helaas is het erg lastig om dit soort gedragsproblemen te verhelpen.

Het komt in Nederland nog te veel voor dat nestjes pups worden weggestopt in schuren. Ze zien amper zonlicht, liggen in hun eigen ontlasting en kunnen vaak hun kont niet keren. Dit zijn pups die totaal niet gesocialiseerd worden en waarbij de kans op het ontwikkelen van gedragsproblemen ontzettend groot is. Uiteraard krijg jij dit als koper niet te zien en word je vaak om de tuin geleid. Let daarom ontzettend goed op het gedrag van een pup wanneer je voor het eerst gaat kijken. Hieruit kun je veel informatie halen.

Hoe is het gesteld met de hygiëne?

Een goede hygiëne is belangrijk voor de gezondheid en opvoeding van de pups. Het is noodzakelijk dat de plek waar ze opgroeien schoon is. Puppy’s die gewend zijn om hun eigen omgeving te bevuilen hebben vaak meer problemen met zindelijk worden. Let er daarom ook goed op dat de pups schoon zijn. Ook is een infectie met Giardia een groot probleem bij fokkers die hygiëne niet zo nauw nemen. Lees hier meer over Giardia bij pups.

pup kopen

Zien de pups er gezond uit?

Het is belangrijk dat een pup (en moederhond) er gezond uitziet. Let daarbij o.a op:

  • Ogen (helder, schoon?)
  • Neus (uitvloeiing?)
  • Oren (viezigheid in de ogen, krabben?)
  • Vacht (kale plekken, vlooien, krabben, vies?)
  • Is de pup benauwd of hoest ie?
  • Is de pup aan de diarree?
  • Loopt de pup kreupel?

Een zieke pup toont afwijkend gedrag. Hij/zij is vaak sloom, eet niet of slecht en reageert niet enthousiast op mensen. Ook komt diarree vaak voor bij pups. Dit kan iets onschuldigs zijn, maar ook levensbedreigend. Bij al deze klachten is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts.

Zijn de ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen?

Wanneer je een rashond koopt is het belangrijk om vooraf te checken of dit ras gevoelig is voor erfelijke ziektes en te informeren naar de eventuele gevolgen voor jouw pup op latere leeftijd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan heupdysplasie of de oogaandoening PRA. Wanneer je een pup aanschaft via de rasvereniging weet je zeker dat de ouderdieren getest worden op dit soort afwijkingen, maar hoe zit dit bij pups die niet hierbij zijn aangesloten? Informeer hier in ieder geval wel naar.

Wanneer je op zoek bent naar een pup van een bepaald ras, raad ik aan om dit altijd via de rasvereniging te doen. Zeker wanneer het gaat om een ras dat gevoelig is voor veel verschillende erfelijke afwijkingen, zoals een Boxer, Cavalier King Charles Spaniel, Franse Bulldog of Berner Sennen. Je sluit erfelijke ziektes niet voor 100% uit, maar de kans en mate waarin ze het eventueel zouden krijgen is beduidend minder.

puppy kopen

Is de pup gechipt en geregistreerd?

Het is sinds 2013 in Nederland verplicht om alle honden te chippen en te registreren. Voor pups geldt dat iedere pup voor een leeftijd van 7 weken gechipt moet zijn en voor een leeftijd van 8 weken geregistreerd moet zijn op naam van de fokker. Ook pups die geïmporteerd worden vanuit het buitenland moeten geregistreerd worden op naam van de degene die ze importeert. Dit is om controle te houden op de illegale hondenhandel. Zodra een pup een nieuwe eigenaar krijgt, meldt de fokker of handelaar hem/haar binnen 14 dagen af en kan de nieuwe eigenaar zich aanmelden.

Vraag een verkoper altijd om het bewijs van registratie of check zelf via chipnummer.nl waar de pup geregistreerd is. Je hebt hier het chipnummer van de puppy voor nodig. Mocht de pup niet officieel geregistreerd zijn, dan houdt hij/zij zich niet aan de regels en is het een rode vlag.

Is de pup gevaccineerd en heeft hij/zij een paspoort?

Pups krijgen op 6 weken leeftijd hun eerste vaccinatie, de zogenaamde puppyenting. Dit is een vaccinatie tegen hondenziekte en parvo. Deze vaccinatie wordt toegediend door een dierenarts en vaak wordt deze gecombineerd met het zetten van een chip. Een uitzondering geldt voor puppy’s die aangesloten zijn bij een rasvereniging. Deze hondjes worden via de rasvereniging gechipt.

Zodra een pup gevaccineerd wordt krijgt hij/zij een officieel hondenpaspoort. Dit is sinds 2018 verplicht. Hierin worden alle vaccinaties vermeld en worden de gegevens van de chip geregistreerd. Hiervoor gelden strenge regels. Zo moeten de gegevens van de chip ingevuld worden door de dierenarts en is het verplicht dit gedeelte te sealen. Ook moet het paspoortnummer i.c.m met het chipnummer geregistreerd worden. Dit om fraude tegen te gaan.

Helaas wordt er veel met paspoorten en chipregistraties van pups gesjoemeld, met name met hondjes die uit het buitenland worden geïmporteerd. In principe kun je zien aan het paspoort en chipnummer of een puppy uit Nederland komt of niet. Zowel het paspoortnummer, als het chipnummer begint bij een Nederlandse pup namelijk met 528.

Pups die uit het buitenland komen moeten in het bezit zijn van een officieel EU paspoort. Ook moeten zij gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie mag niet eerder dan op een leeftijd van 12 weken gegeven worden en daarna duurt het nog 21 dagen voordat de pup officieel de grens over mag. Een puppy mag dus nooit eerder dan vanaf 15 weken leeftijd geïmporteerd worden. Dit geldt dus ook voor honden uit België en Duitsland. Iets om goed over na te denken of jij dit wel wilt.

Als paraveterinair kwam ik helaas veel pups tegen waarbij de vaccinaties, paspoorten en chipregistraties niet in orde waren. Mensen worden gewoon voor de gek gehouden met gladde praatjes. Puppy’s waarvan gezegd wordt dat ze uit Nederland komen, maar wat niet blijkt te kloppen. Honden die op veel te jonge leeftijd geïmporteerd worden. Of pups waarvan de papieren zogenaamd nog onderweg zijn en later worden geleverd. Denk goed na voordat je een hondje uit het buitenland neemt, want 9 van de 10 keer gaat dit om illegale praktijken. Vraag altijd of je het paspoort van de pup mag inzien en check of dit paspoort hoort bij jouw hond. Een goede fokker heeft een chipreader bij de hand om een chipnummer af te lezen.

puppies

Krijg je de kans op vragen te stellen? En is de fokker ook in jou geïnteresseerd?

Je hebt als koper van een pup waarschijnlijk ontzettend veel vragen. Hoe wordt hier mee omgegaan? Worden jouw vragen duidelijk beantwoord of wordt er omheen gedraaid? En ook niet geheel onbelangrijk, is de fokker ook geïnteresseerd in jou en jouw situatie? Een goede fokker wil weten hoe jouw thuissituatie is en waar zijn/haar pup terecht komt. Mochten er twijfels zijn, dan hebben ze het recht niet akkoord te gaan met een eventuele koop. Hoe vervelend dan ook.

Het moet ook geen probleem zijn om een aantal keer te komen kijken voordat je een beslissing neemt. Het aanschaffen van een pup moet zeker geen overhaaste beslissing zijn. Laat je daarom ook zeker niet onder druk zetten.

Is er een koopcontract?

Het is verstandig om een koopcontract op te laten stellen. In zo’n contract staan de rechten en plichten van de koper en verkoper. Wat als je hondje binnen korte tijd ziek wordt? En heb je het recht om als koper de pup eerst nog door jouw eigen dierenarts na te laten kijken? Lees het contract goed en op een rustig moment door voordat je tekent. Een koopcontract is tevens het eigendomsbewijs.

Als laatste wil ik je adviseren goed naar je gevoel te luisteren en bij twijfel het niet te doen. Niemand heeft iets aan spijt achteraf, ook de pup niet. Door het schrijven van dit artikel hoop ik aanstaande hondeneigenaren te helpen met het maken van een keuze wanneer zij een nieuwe pup gaan kopen. Een ontzettend belangrijke keuze voor jou en je pup.

pup kopen
Pup kopen

You Might Also Like