Het beste voor je pup ...

Is het nodig om een verzekering voor mijn hond af te sluiten?

Regelmatig krijg ik de vraag “moet ik mijn hond verzekeren of niet?”. Het is een vraag die lastig te beantwoorden is, omdat ik niet voor jou kan beslissen of het voor jou een verstandige keuze is of niet. Voor iedereen is de situatie namelijk weer anders.

Wat ik de mensen meestal aanraad, is om goed naar hun eigen situatie te kijken en uit te gaan van het ergste. Wat als jouw pup ziek wordt en het zo ernstig blijkt te zijn dat hij/zij een aantal onderzoeken nodig heeft en een paar dagen door moet brengen op de intensive care afdeling van de dierenarts? Of wat als jouw pup aangereden wordt en met spoed aan een gebroken poot geopereerd moet worden? Dit zijn allemaal behandelingen die zomaar enkele honderden of zelfs duizenden euro’s kunnen gaan kosten. Kun jij dit dan bekostigen? Zo niet, dan raad ik aan om in ieder geval eens goed na te denken over een hondenverzekering of er in ieder geval goed na te denken wat je in bovenstaande situaties zult te gaan doen.

Natuurlijk ga je ervan uit dat jouw pup niet ziek wordt en doe je er alles aan om dit te voorkomen. Helaas heb je dit niet altijd zelf in de hand en mocht het gebeuren, dan wil je uiteraard wel de beste zorg voor je hond. Het is zonde als je hem/haar dat niet kunt geven. Wat veel mensen zeggen is dat ze iedere maand (bijvoorbeeld) €25 in een potje stoppen of opzij zetten en dit opsparen. Mocht hun hond ziek worden, dan betalen ze de onkosten uit dat potje. Dit is een goede oplossing wanneer jij de discipline op kunt brengen om dit geld echt alleen te gebruiken voor de kosten van de dierenarts. Wordt je hond niet ziek of gebeuren er verder geen gekke dingen, dan heb je in ieder geval het geld nog en kun je er andere leuke dingen van doen. Er is wel een risico dat wanneer een jonge pup ziek wordt, er nog niet genoeg in het potje zit en je alsnog voor flinke kosten komt te staan.

Om voor jezelf te bepalen of het verstandig is een verzekering hond af te sluiten bespreek ik hieronder een aantal dingen, zoals dierenartskosten, kosten van een verzekering voor een hond, waar je op moet letten bij het afsluiten van een hondenverzekering en mijn eigen ervaring.

verzekering hond
Verzekering hond

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Om je een beetje te helpen met het maken van de keuze of het nodig is om jouw hond te verzekeren of niet, is het handig om te weten wat een bezoek aan de dierenarts tegenwoordig ongeveer kost. Nu is het zo, dat dierenarts een vrij beroep is en dat iedere dierenarts zijn of haar eigen prijzen mag bepalen. Het gevolg hiervan is dat de prijzen van behandelingen, operaties en medicatie door het hele land heen enorm uiteenlopen.

Zelf heb ik altijd gewerkt in praktijken in het zuiden van het land (omgeving Eindhoven). Mijn ervaring is dat behandelingen en operaties hier een stuk betaalbaarder zijn dan bijvoorbeeld in de Randstad. De prijzen die ik hier beneden benoem zijn gemiddelde prijzen die bij jouw dierenarts hoger of lager uit kunnen vallen. Het is een indicatie om jou een beeld te geven wat een bezoekje aan de dierenarts kost.

Steeds meer dierenartsen zetten hun prijzen trouwens op internet. Het gaat dan om prijzen van standaard behandelingen zoals consulten, vaccinaties en operaties zoals castraties. Wel zo eerlijk en transparant. Het is alleen lastig om op voorhand te zeggen wat de behandeling van een zieke hond kost. Dit is namelijk helemaal afhankelijk van de aandoening en de toegepaste behandeling.

Dit kost gemiddeld een bezoekje aan de dierenarts


* Consult : 30-45 euro
* Consult ’s nachts of in het weekend: 60-90 euro
* Visite aan huis: 50-90 euro

* Algemeen bloedonderzoek hond: 60-90 euro (exclusief consult)
* Röntgenfoto hond: 60-100 euro per foto (exclusief consult)
* Vervolgopname röntgenfoto: 40-100 euro per foto
* Echo buik: 75-125 euro (exclusief consult)

* Vaccinatie pup 9 weken: 30-60 euro
* Vaccinatie pup 9 weken inclusief kennelhoest neusenting: 50-100 euro
* Vaccinatie pup 12 weken: 30-65 euro
* Vaccinatie pup 12 weken inclusief rabiës: 50-100 euro

* Castratie reu 10 kg: 100-175 euro
* Castratie teef 10 kg: 200-350 euro

* Gebit schoonmaken hond: 100-250 euro

Als je gaat kijken naar de kosten van spoedbehandelingen, dan lopen deze kosten al snel op. Reken voor spoedoperatie (inclusief onderzoeken, medicijnen en nazorg) al gauw op een 700-1000 euro en voor een orthopedische operatie ga je hier al snel overheen. De precieze kosten kun je nooit op voorhand voorspellen, want die zijn afhankelijk van de tijd van de behandeling en dat weet je bij spoed nooit. Ook bij de behandeling van bijvoorbeeld pups met een virusziekte zoals Parvo, lopen de kosten vaak snel op. Zo’n pup heeft namelijk wekenlange intensieve zorg nodig.

hond verzekeren
hond verzekeren

Wat kost een verzekering hond?

Er zijn in Nederland steeds meer verzekeringsmaatschappijen die verzekeringen voor huisdieren aanbieden. Een aantal daarvan zijn Petplan, dierenverzekering.nl, OHRA en HEMA. Al deze maatschappijen bieden standaard ziektekostenpakketten aan, die je bijvoorbeeld aan kunt vullen met bijvoorbeeld preventieve zorg en/of gebitsbehandelingen.

Prijzen starten bij €6,26 per maand voor alleen een ongevallen verzekering en bij €13,83 per maand voor een ziektekostenverzekering hond (= inclusief ongevallen). Prijzen lopen op op basis van leeftijd, gewicht en eventueel het ras van de hond. De premie is afhankelijk van de dekkingsgraad. Deze start meestal bij 50% dekking en loopt op tot 80%. Je kunt bij de meeste huisdierenverzekeringen een hond tot een leeftijd van 8 jaar laten verzekeren en bij sommige maatschappijen geldt een gewicht van maximaal 55kg.

Voor mij persoonlijk is Petplan dé nummer 1 verzekering wanneer het gaat om huisdierenverzekeringen. Zij waren sowieso één van de eerste hondenverzekeringen in Nederland en hebben hun naam al dik bewezen. Alle dierenartspraktijken waar ik heb gewerkt raadden Petplan aan en eigenlijk heb ik zelden negatieve reacties van klanten gehoord.

Ook OHRA huisdierenverzekeringen is volgens vele hondenbezitters een dikke aanrader en misschien wel de meest populaire hondenverzekering van dit moment. Zelf heb ik er (nog) geen ervaring mee.

Verzekering hondKosten standaard pakketKosten ongevallenpakketKosten meest complete pakket
Petplanvanaf €13,83vanaf €6,26vanaf €34,39
OHRAvanaf €22,57n.v.tvanaf €32,05
HEMAvanaf €13,80n.v.tvanaf €36
Dierenverzekering.nlvanaf €15,50n.v.tvanaf €32,70
* Verzekering hond: prijzen zijn per maand op basis van een kleine en jonge hond (<10kg en jonger dan 1 jaar)

Bovenstaande prijzen zijn een indicatie van kosten van een hondenverzekering per maand. Het is wel een beetje appels met peren vergelijken, want niet alle standaardpakketten vergoeden dezelfde dingen of hebben hetzelfde dekkingspercentage. Daarom is het belangrijk om te bekijken wat jij belangrijk vindt om te verzekeren.

hond verzekeren

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een verzekering voor jouw hond?

Het is ,zoals bij iedere verzekering, belangrijk dat je op voorhand goed de voorwaarden van de huisdierenverzekering checkt. Wat is voor jou belangrijk om te verzekeren en wat niet? Bij de meeste basisverzekeringen worden consulten, medische behandelingen, noodzakelijke operaties en medicijnen vergoedt. Maar wat valt daar nou precies onder?

Waar je ten eerste altijd goed rekening mee moet houden is dat vrijwel iedere hondenverzekering een wachttijd hanteert van 30 dagen. Dit houdt in dat vanaf het moment dat de verzekering goedgekeurd wordt, je een wachttijd hebt van 30 dagen. Wordt je hond binnen die 30 dagen ziek, dan wordt deze behandeling niet vergoed. Dit is uiteraard om te voorkomen dat mensen misbruik maken van de verzekering, door de verzekering pas af te sluiten wanneer het dier ziek blijkt te zijn. Ook worden bestaande (chronische) aandoeningen uitgesloten door de verzekering.

Er zijn een aantal uitzonderingen voor de 30 dagen regeling: 1. preventieve zorg en 2. ongevallen. Voor preventieve zorg geldt geen wachttijd en voor ongevallen geldt vaak een korte wachttijd (48 uur). Het is dus niet zo dat je de verzekering af kunt sluiten op het moment je hond aangereden wordt.

ziektekostenverzekering hond
Verzekering hond

Een aantal andere belangrijke dingen om op te letten bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering hond:

  • Hoe hoog is de eigen bijdrage?

Bij vrijwel iedere huisdierenverzekering betaal je bij het indienen van een declaratie een eigen bijdrage. De hoogte van deze declaratie kan enorm verschillen, check dit dus goed. Om geld te besparen raad ik klanten altijd aan om facturen op te sparen en ze in één keer te declareren. Je betaalt namelijk bijna altijd een eigen bijdrage per declaratie en niet per factuur. Check wel altijd goed of dit bij jouw verzekering mogelijk is en hoe oud een factuur maximaal mag zijn.

  • Geldt er een eigen risico?

Wordt een bedrag 100% vergoed of is er sprake van een eigen risico? Sommige verzekeringen vergoeden bijvoorbeeld maximaal een bepaald bedrag per jaar aan consulten of behandelingen of maar een bepaald percentage van het totaalbedrag. Het lastige is dat iedere maatschappij hun pakketten weer anders hebben opgebouwd, waardoor het best lastig is om verzekeringen te vergelijken.

  • Wat is de contractduur?

Voor hoe lang ga je een verzekering aan? Zet je hem direct voor een paar jaar vast of ben je liever flexibel en wil je een verzekering die je per dag op kan zeggen, zoals de HEMA Huisdierenverzekering ? Langer vastzetten betekent vaak een lagere premie, maar weegt dat op tegen het feit dat je er langer aan vast zit?

  • Worden alle rassen geaccepteerd?

Het komt voor dat verzekeringsmaatschappijen niet alle rassen accepteren. En worden ze wel geaccepteerd, dan betaal je vaak een extra hoge premie of worden bepaalde aandoeningen uitgesloten. Dit zijn zogenaamde risicorassen. Rassen waarvan bekend is dat ze gevoelig zijn voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Denk daarbij aan Sharpei’s, Franse-en Engelse Bulldoggen en Cavalier King Charles Spaniels. Ben je in het bezit van zo’n ras dan raad ik aan om heel goed uit te zoeken welke huisdierenverzekering het meest geschikt is voor jouw pup.

  • Worden aandoeningen aan elleboog en/of heupen vergoed?

Er zijn bepaalde rassen die gevoelig zijn voor aandoeningen aan elleboog en/of heupen. De behandeling hiervan kan behoorlijk duur zijn en wordt niet altijd vergoed. Dit is handig om op voorhand te weten. Soms worden bepaalde rassen uitgesloten voor de behandeling van aandoeningen zoals HD (heupdysplasie) of ED (elleboogdysplasie) . Check dit goed in de voorwaarden.

  • Wordt preventieve zorg ook vergoed?

Vaak wordt preventieve zorg zoals vaccinaties, ontworming en ontvlooiing niet vergoed vanuit het basispakket, maar kun je je hier wel voor bij laten verzekeren. Is dit de moeite waard? En wat is het maximale bedrag dat vergoed wordt? Hetzelfde geldt voor gebitsbehandelingen. Wordt het schoonmaken van het gebit vergoedt of moet je je hier ook extra voor laten bijverzekeren? En wat als je hond een medisch noodzakelijke gebitsbehandeling nodig heeft?

verzekering voor hond

Zelf heb ik mijn hond al jaren verzekerd via Petplan. Dit is al jaren dé nummer 1 huisdierenverzekering in Nederland. De verzekering is in de afgelopen jaren (helaas) wel wat veranderd. Zo betaalde ik eerst ongeveer €17,50 eigen bijdrage per declaratie en is dat nu (minimaal) 20% van het totaalbedrag. Dit scheelt nogal, want een gemiddelde declaratie loopt al snel tot over de €200. Ook is de premie in de loop van jaren opgelopen, maar dat is logisch, want een hond wordt ouder en dat brengt risico’s met zich mee.

Ik ben altijd erg tevreden geweest over Petplan. Declaraties indienen gaat ontzettend makkelijk en ze betalen altijd heel snel uit. Het is niet de goedkoopste verzekering, maar in mijn ogen wel één van de meest complete. Ik betaal ongeveer €35 per maand voor het plus pakket.

Als ik nu terugkijk op het leven van mijn hond had ik hem beter niet kunnen verzekeren. Ik ben namelijk uiteindelijk meer geld kwijt geweest aan premie, dan aan dierenartskosten. Gelukkig maar, want dat houdt in dat mijn hond niet heel erg ziek is geweest. Ik heb er wel eens aan gedacht om de verzekering op te zeggen, maar dat risico durf ik niet te lopen. Je zult zien dat hij dan ontzettend ziek wordt of erger nog, een ongeluk krijgt. Nee, ik blijf braaf een paar tientjes per maand betalen tot het eind van zijn leven, ik de hoop dat hij nog lang gezond blijft.

hond verzekeren

Over het algemeen gezien raad ik aan om een pup sowieso te verzekeren. Ik vind namelijk dat iedere hond de beste zorg verdient. Helaas ben ik in het verleden iets te vaak in situaties terecht gekomen dat een hond de behandeling die hij nodig had niet kon krijgen, doordat de eigenaar de kosten niet kon betalen. Ontzettend sneu voor het dier, maar ook voor het baasje. En vaak zo onnodig! Nu is het zo dat wanneer je een dier verzekert, je vaak nog steeds kosten hebt, omdat je te maken hebt met een eigen bijdrage en eigen risico’s, maar vaak zijn dit maar een fractie van het totale bedrag.

Heb je een pup via een broodfokker of een malafide hondenhandelaar gekocht? Dit is iets wat ik ten strengste afraad, maar wat soms onbewust toch gebeurt, dan raad ik sowieso aan om geen risico te nemen en een verzekering voor de pup af te sluiten. Het komt regelmatig voor dat deze pups binnen een aantal weken/maanden zeer ernstig ziek blijken te zijn. Een goede medische behandeling is voor deze pups de enige kans van overleven.

broodfokker
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like