Het beste voor je pup ...

Tips om vlooien in huis te bestrijden

Vlooien in huis is een groot probleem waar veel huisdiereigenaren (vooral in de zomerperiode) tegenaan lopen. Het is een probleem dat best lastig aan te pakken is en dat ieder jaar erger lijkt te worden. Het wordt daarom steeds belangrijker om je huisdier(en) preventief goed te behandelen tegen vlooien en daarmee een vlooienplaag in huis te voorkomen. Maar wat als je nu al vlooien in huis hebt, wat moet je dan doen? Ik geef je tips hoe je dit vlooienprobleem het beste aanpakt.

Hoe komen er vlooien in huis?

Om het vlooienprobleem goed aan te pakken, is het handig om te weten wat nu precies de oorzaak is van vlooien in huis. Zoals ik eerder al vertelde bevindt een vlooienprobleem zich voor 95% in de omgeving en voor maar 5% op het dier. Je kunt een dier daarom nog zo goed tegen vlooien behandelen, zolang je de omgeving niet behandelt kom je niet van het probleem af.

Een vlooienplaag in huis ontstaat doordat vrouwtjes vlooien tientallen eitjes per dag in je huis neerlegt. Deze eitjes komen na 2-4 dagen uit en worden larven. De larven verstoppen zich in kieren en donkere hoekjes. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich en ontwikkelen zich weer tot volwassen vlo. Dit laatste gebeurt onder invloed van warmte en van trillingen en dit is de reden waarom we voornamelijk te maken hebben met een vlooienplaag in huis gedurende de zomerperiode en vaak nadat we een tijdje op vakantie zijn geweest.

Vlooien springen over het algemeen niet over van dier op dier, maar een dier of wijzelf kunnen vlooieneitjes of larven met ons meebrengen in huis. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat er eitjes of larven aan onze schoenen kleven of aan de vacht van ons huisdier. Eenmaal in huis vallen ze er vanaf en zoeken ze een donker plekje op. Enkele weken (of maanden) later ontwikkelen ze zich tot een volwassen vlo en springen op een dier. Een pop kan tot wel een jaar overleven.

vlooien in huis

Stap voor stap vlooien in huis bestrijden

Een vlooienplaag in huis aanpakken vergt helaas een lange adem. Het is niet iets wat van de ene op andere dag verholpen is, zelfs niet wanneer je er een professioneel bedrijf op zet dat ongedierte bestrijdt. Je moet dus zeker niet denken dat 1 vlooienbehandeling voor je huisdier en de omgeving voldoende is, nee dit is helaas vaker nodig.

 • Om te beginnen is het belangrijk om alle dieren in huis te behandelen, alle honden en alle katten. Wanneer je dit niet doet, kun je net zo goed geen van de dieren behandelen en je het geld besparen. Dit is echt heel erg belangrijk!
 • Gebruik voor de behandeling van je dier(en) een middel dat goed werkt. Dit klinkt misschien logisch, maar geloof me, dat is het niet. Een van de meest voorkomende problemen waarom mensen niet van vlooien in huis afkomen is dat ze middelen gebruiken die niet meer (voldoende) werken. Dit is een probleem waar ik als paraveterinair regelmatig tegenaan liep. Ik schreef er eerder al een uitgebreid artikel over.
vlooien bestrijden in huis

Aan te raden zijn middelen die via de dierenarts verkrijgbaar zijn. Dit zijn de nieuwste middelen die een werkzame stof hebben waar vlooien niet resistent voor zijn. Deze middelen zijn (nog) niet beschikbaar voor de vrije markt en dus alleen op voorschrift van een dierenarts te krijgen zijn. Denk daarbij aan middelen als Stronghold, Bravecto, Vectra * en Nexgard.

*Vectra is sinds kort ook online verkrijgbaar via de vrije markt. Goed nieuws, want dit is één van de beste middelen tegen vlooien op dit moment. Lees voor gebruik wel goed te bijsluiter!! Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

Wil je liever online of in een dierenspeciaalzaak een middel kopen, dan raad ik de volgende merken aan. Dit zijn middelen die goed werken en betrouwbaar zijn:

 • Advantage (vlooiendruppels tegen vlooien, ook voor katten verkrijgbaar, werkt tot 1 maand)
 • Advantix (vlooiendruppels tegen vlooien en teken, werkt tot 1 maand)
 • Seresto (vlooienband tegen vlooien en teken, ook voor katten verkrijgbaar, werkt tot 8 maanden)
 • Prac-tic (vlooiendruppels tegen vlooien en teken, werkt tot 1 maand)
 • Activyl (vlooiendruppels tegen vlooien, werkt tot 1 maand)
 • Activyl tick plus (vlooiendruppels tegen vlooien en teken, werkt tot 1 maand)

Gebruik nooit een vlooienmiddel voor honden op een kat en vice versa!! Jaarlijks worden er verschillende dieren met vergiftigingsverschijnselen bij dierenartspraktijken binnen gebracht.

vlooien in huis bestrijden

Middelen die ik sterk afraad te gebruiken zijn o.a Frontline en Bolvo. Dit zijn populaire vlooienmiddelen die jaren geleden ontzettend goed werkten. Helaas zijn vlooien inmiddels resistent tegen de werkzame stof van deze middelen. Ze werken dus niet meer voldoende! Ik heb als dierenartsassistente regelmatig de opmerking naar m’n hoofd gekregen dat ik mensen alleen maar dure middelen aan wil smeren, maar geloof me, dit is zeker niet het geval. Een middel als Frontline is sowieso een middel dat minstens zo duur is dan de middelen die ik hierboven benoem. Het enige verschil is dat Frontline niet meer voldoende werkt en wat mij betreft gewoon weggegooid geld is. Mijn insteek was en is, dat mensen geen geld verspillen aan middelen die hun probleem niet oplossen en probeer zoveel mogelijk met hen mee te denken.

vlooienprobleem
 • Naast alle dieren in huis behandelen is het noodzakelijk om ook je huis goed te behandelen. Dit houdt in iedere dag goed stofzuigen en dan met name alle plinten, kieren, donkere gaten e.d mee pakken. Bij voorkeur na iedere keer stofzuigen de stofzuigerzak weggooien.
 • Alle dekens, kussens en manden waar de dieren op/in liggen goed (heet) wassen, bij voorkeur op 90 graden. Manden, benches, banken e.d goed poetsen en/of afkloppen. Hier kunnen zich makkelijk eitjes/larven verstoppen. Na het wassen deze spullen behandelen met een omgevingsspray (zie volgende punt) Voordat je de spray op de bank spuit, eerst even testen op een niet zichtbare plek!
 • Alle ruimtes waar de dieren zich bevinden behandelen met een omgevingsspray tegen vlooien. Deze maakt de eitjes en larven steriel, waardoor ze zich niet voort kunnen planten. Er zijn verschillende sprays die je hiervoor kunt gebruiken. Ik heb goede ervaring met Indoor X van Virbac. Deze spray kost ongeveer €15 en daarmee kun je een ruimte tot 120m² behandelen. Hij werkt 6 weken lang. Lees voor gebruik goed de bijsluiter!! Een omgevingsspray mag nooit op een dier gebruikt worden.
 • Let op met dweilen! Vlooien zijn gek op vochtige plekken, daarom kun je het beste dweilen met water met daarin een flinke scheut azijn. Indien dit niet mogelijk is zou ik aanraden niet te veel te dweilen.
 • Om de cyclus van de vlo te doorbreken is het belangrijk om minimaal 3 maanden lang zowel het dier, als de omgeving goed te behandelen.
 • Als laatste is het belangrijk om alle dieren ook nog eens extra te ontwormen. Vlooien zijn namelijk tussengastheer voor lintwormen bij je huisdier. Is je dier dus besmet met vlooien, dan is de kans groot dat hij/zij ook lintwormen heeft. Behandelen kan makkelijk met een tabletje of een pasta. Belangrijk is om minimaal 2 keer te behandelen met 2-3 weken ertussen. Lees hier meer over ontwormen bij de hond.
vlooienplaag

Zo voorkom je een vlooienprobleem

Voorkomen is beter dan genezen, zeker in het geval van een vlooienplaag in huis. Het bespaart een hoop stress en frustraties. Wat ik adviseer is om je huisdier(en) het hele jaar door preventief te behandelen tegen vlooien. Dus iedere maand een pipetje in de nek, regelmatig een tablet tegen vlooien of het hele jaar door een Seresto vlooienband om een vlooienplaag te voorkomen.

Veel mensen denken dat het niet nodig is om in de winterperiode hun huisdier(en) te behandelen tegen vlooien, maar niks is minder waar. De winters zijn tegenwoordig wel bekend niet meer heel erg koud en doordat iedereen wel centrale verwarming in huis heeft, overleven vlooieneitjes, larven en poppen gemakkelijk. Je dier kan dus ook in de winter vlooien oplopen.

Een huisdier het hele jaar door behandelen tegen vlooien hoeft niet heel duur te zijn. Met een Seresto vlooienband behandel je een kleine hond (<8kg) of kat al vanaf €3,20 per maand tegen vlooien. Voor een grote hond (vanaf 8kg) ben je ongeveer €4 per maand kwijt. Dit is een goed en veilig middel en het is bovendien een van de meest betaalbare opties.

Gebruik je liever druppels om in de nek te druppelen of een tablet om je dier tegen vlooien te behandelen dan ben je ongeveer tussen de €4,50 en €12 per maand kwijt. Dit is afhankelijk van het middel, de diersoort en het gewicht van het dier. Check hier de beste vlooienmiddelen van dit moment.


Ga direct naar jouw favoriete webshop:

Golden Retriever hond liggend in gras
DierDier
vlooien in huis
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like