Het beste voor je pup ...

7 Redenen waarom een vlooienmiddel niet werkt

Regelmatig heb ik te maken gehad met huisdiereigenaren die hun dier behandelen tegen vlooien, maar waarbij het vlooienmiddel niet goed lijkt te werken. Super vervelend, want vlooienmiddelen zijn vaak best wel prijzig en wanneer ze dan niet werken voelt dat als weggegooid geld. Bovendien heb je een (vlooien)probleem en wil je hier zo snel mogelijk van af. Waarom een vlooienmiddel niet werkt kan verschillende oorzaken hebben. Wat deze zijn en wat je er aan kan doen, lees je hier.

Net voor het toedienen van vlooiendruppels de hond wassen

Eén van de meest gemaakte fouten bij het toedienen van vlooiendruppels is dat men vaak de neiging heeft om een hond van te voren nog snel even te wassen. Best een logische reactie, want wanneer je ziet dat je hond vlooien heeft, wil je daar zo snel mogelijk van af. Wassen met een vlooienshampoo kan. Dit zorgt er namelijk voor dat de vlooien die op dat moment op het dier zitten dood gaan, maar het probleem is, dat het middel geen minuut langer werkt. Het is dus zeker geen oplossing op de lange termijn. 

Vlooiendruppels zijn dit wel. Dit zijn druppels die je in de nek op de huid druppelt en die via het huidvet over het gehele dier worden verspreid. Het probleem wanneer je de het dier wast voor de toediening,  is dat het laagje huidvet dunner wordt waardoor de druppels zich niet goed kunnen verspreiden. Het middel zal dus onvoldoende werken. Dit geldt ook wanneer je het dier vlak na de behandeling wast. 

Oplossing: De regel bij het toedienen van vlooiendruppels bij je huisdier is: 2 dagen voor en 2 dagen na de behandeling NIET wassen. Als je je hieraan houdt kan het middel zijn werk goed doen.

vlooienmiddel werkt niet

De omgeving niet behandelen

Een vlooienprobleem bevindt zich voor 5% op het dier en voor 95% in de omgeving. Je kunt het dier dus behandelen tegen vlooien, maar zolang je de omgeving niet behandelt, los je helaas niks op.

Hoe zit dit precies? Een vlo gebruikt het dier als gastheer om zich te voeden met bloed. Na het voeden legt een vrouwtjes vlo vrijwel direct tientallen eitjes per dag in de vacht van het dier. Deze eitjes rollen van de vacht af en komen terecht in de omgeving. Na 2-4 dagen komen de eitjes uit en worden het larven. Deze larven verstoppen zich in donkere kieren en naden. Om te overleven voeden ze zich met uitwerpselen van de volwassen vlo en met huidschilfers. Na 2-3 weken verpoppen de larven. Deze poppen ontwikkelen zich weer als volwassen vlo en komen onder invloed van trillingen en warmte uit. De volwassen vlo gaat vervolgens weer op zoek naar een gastheer en springt op jouw huisdier.

Oplossing: Om de omgeving goed te behandelen tegen vlooien, raad ik dit aan:

  • Regelmatig goed stofzuigen. Neem alle hoeken, kieren, gaten en plinten goed mee. Hier verstoppen larven zich. Na het stofzuigen de zak verwisselen. 
  • Was alle kussens en dekens waar het dier op ligt. Het liefst op 90 graden. 
  • Behandel de omgeving met een interieurspray, zoals Indoor X. Lees hier goed de bijsluiter van. 

Pas op met dweilen. Vlooien houden van een vochtige omgeving. Als je dweilt doe dit, indien mogelijk, met water en een scheut azijn. 

*gebruik een interieurspray NOOIT op het dier, maar alleen om de omgeving te behalen!!

vlooienmiddel pup

Verkeerde toediening van het middel

Het is belangrijk om een vlooienmiddel op de juiste manier toe te dienen. Zo moeten vlooiendruppels echt goed op de huid van het dier toegediend worden en niet op de vacht. En een vlooienband moet goed aansluiten op de huid en niet te los zitten. Wat vlooienbanden betreft zijn er naar bij mening maar weinig banden die écht goed werken, maar daarover later meer. 

Bij het geven van een pil tegen vlooien let er dan goed op dat het dier niet binnen 2 uur na de gift braakt. Het kan namelijk zijn dat de pil of een deel ervan weer uitgebraakt wordt, wat invloed kan hebben op de werking van het middel. Mocht dit gebeuren, overleg dan even met je dierenarts wat je op dat moment het best kunt doen. 

Verkeerde dosering van het vlooienmiddel 

Ook moet je goed letten op de juiste dosering van het middel. Onderdoseren kan leiden tot een onvoldoende werking. Wanneer je dit per ongeluk hebt gedaan, breng dan niet zomaar een extra pipet toe en al zeker niet een pipet van een ander middel. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts. 

Ook is overdoseren van een vlooienmiddel niet goed. Dit kan namelijk leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Belangrijk is om dit te allen tijden te voorkomen. Twijfel je over het gewicht van jouw huisdier, weeg hem dan voor de behandeling. Mocht dit thuis niet lukken, neem hem dan even mee naar de dierenspeciaalzaak of dierenarts. 

vlooienmiddel werkt niet

Het vlooienmiddel is verouderd

Er zijn best wel wat vlooienmiddelen op de markt die verouderd zijn en niet meer (voldoende) werken. Een behoorlijk kwalijke zaak als je het mij vraagt, maar dit is dus iets waar ik als paraveterinair al jaren tegenaan loop. De oorzaak hiervan is (volgens mij) dat vlooienmiddelen op den duur zo lang op de markt zijn, dat vlooien resistent worden tegen de werkzame stof. Ze reageren niet of nauwelijks op het middel waardoor je met een vlooienprobleem blijft zitten. 

Het populaire vlooienmiddel Frontline spot-on hier een goed voorbeeld van is. Frontline was al op de markt voordat ik in 1998 begon met mijn baan als paraveterinair in een dierenartspraktijk. Het is jarenlang hét nummer 1 vlooienmiddel in Nederland geweest. Helaas is dat niet meer zo, want vlooien lijken resistent te worden tegen de werkzame stof Fipronil. Het werkt misschien nog wel een beetje, maar zeker niet meer voldoende. Ik raad Frontline spot-on dus zeker ook niet meer aan als vlooienmiddel voor je hond of kat. Investeer liever in een middel dat wel werkt.

Vlooienmiddelen die wel aan te raden zijn zijn middelen die via de dierenarts verkrijgbaar zijn. Dit zijn namelijk de nieuwste vlooienmiddelen op de markt, die vaak alleen op voorschrift van de dierenarts te verkrijgen zijn. Nadat ze een poos op de markt zijn  worden ze vrijgegeven voor de online verkoop en verkoop via tuincentra en dierenspeciaalzaken. 

Er zijn een aantal middelen zie zowel bij de dierenarts als bij dierenspeciaalzaken en online verkrijgbaar zijn. Dit zijn middelen waar ik goede ervaringen mee heb en die ik met een gerust hart durf aan te bevelen:

Dit lijstje is uiteindelijk maar een klein aanbod van wat er verder via de vrije markt aan vlooienmiddelen beschikbaar is. De reden hiervan is dat ik niet met alle middelen op de markt ervaring heb en dat ik zeker geen middelen wil aanbevelen die niet (voldoende) werken. Ik heb zo vaak meegemaakt dat mensen heel veel geld uitgeven aan middelen die niet werken en dat wil ik jou hiermee besparen.

vlooienmiddel werkt niet

Niet alle honden (en katten!) in huis worden tegen vlooien behandeld

Wanneer je een hond met vlooien hebt, is het belangrijk om alle honden en katten in huis tegelijkertijd tegen vlooien te behandelen en niet alleen die ene hond. De vlooien in huis zullen namelijk ook op de andere huisdieren springen en zo begint het hele probleem weer van voor af aan. Je bent uiteindelijk veel langer bezig om het probleem aan te pakken en dus ook veel duurder uit. 

Niet lang genoeg behandelen

Om een vlooienprobleem goed aan te pakken is het belangrijk om minimaal 3 maanden lang alle honden en katten en de omgeving goed te behandelen tegen vlooien. Dit om de hele cyclus van de vlo te doorbreken. 1 Vlooienbehandeling is gewoon veel te weinig en zal het probleem niet oplossen, tenzij je een middel gebruikt dat 3 maanden werkt zoals Bravecto. 


Ga direct naar jouw favoriete webshop:

Golden Retriever hond liggend in gras
DierDier
vlooienmiddel
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like