Het beste voor je pup ...

De Petplan huisdierenverzekering: alle voor-en nadelen op een rij

Ben je op zoek naar de beste huisdierenverzekering voor jouw hond, dan raad ik aan om zeker de Petplan huisdierenverzekering mee te nemen in jouw overweging. Petplan is al meer dan 40 jaar dé expert op het gebied van het verzekeren van huisdieren. Hij wordt aanbevolen door dierenartsen en wat mij betreft is het één van de beste huisdierenverzekeringen die er in Nederland te vinden is. De voor-en nadelen van deze verzekering heb ik voor je op een rij gezet.

De voordelen van de Petplan huisdierenverzekering

 • Je kunt een aparte ongevallen verzekering voor huisdieren afsluiten
 • Fysiotherapie, gedragstherapie en behandelingen door homeopaat of acupuncturist zijn inbegrepen
 • Hoge dekkingsgraad in plus en totaal pakket (o.a gebitsbehandelingen en ziektekosten Europa)
 • Je kunt via Petplan alle rassen verzekeren
 • Petplan is al meer dan 40 jaar wereldwijd gespecialiseerd in huisdierenverzekeringen
 • Declareren gaat heel erg makkelijk
 • Betalen snel uit (normaal gesproken binnen 5 werkdagen)
 • Korting bij premie per jaar betalen en 2 (of meerdere) huisdieren
petplan huisdierenverzekering

Je kunt een aparte ongevallen verzekering voor huisdieren afsluiten

Petplan is één van de weinige huisdierenverzekeringen waarbij je een aparte verzekering voor ongevallen kunt afsluiten. Deze verzekering is een stuk goedkoper dan een standaard ziektekostenverzekering voor huisdieren en is uitsluitend bedoelt voor spoedgevallen, zoals een verkeersongeval, een botbreuk, een snee in de poot, een bijtwond en het binnenkrijgen van een vreemd voorwerp. Voorvallen die altijd onverwacht en net op het verkeerde moment gebeuren en die zomaar ontzettend veel geld kunnen gaan kosten. Sluit je één van de ziektekostenpakketten af, dan worden ongevallen uiteraard ook gewoon gedekt. Hier hoef je geen aparte verzekering voor af te sluiten!

Je hebt al een ongevallen verzekering voor honden vanaf €6,26 per maand. De maximale vergoeding is €2000 per jaar en het eigen risico is 20%. De wachttijd voor de ongevallen verzekering is niet gebruikelijke 30 dagen, maar 48 uur. Klik hier voor meer informatie.

Ook fysiotherapie, gedragstherapie en behandelingen door homeopaat of acupuncturist zijn standaard inbegrepen

Ook fysiotherapie, gedragstherapie en behandelingen door een homeopaat of acupuncturist worden vergoed vanuit het standaard ziektekostenpakket. Wel moet je doorverwezen worden door je eigen dierenarts. Hiervoor geldt ook dat het eigen risico en het maximaal te vergoeden bedrag verschilt per pakket. Klik hier voor het vergoedingenoverzicht.

Hoge dekkingsgraad in plus en totaal pakket (o.a gebitsbehandelingen en ziektekosten Europa)

De dekkingsgraad van het Petplan Plus Pakket en het Petplan Totaal Pakket is erg groot. Naast standaard (noodzakelijke) behandelingen en operaties worden er vanuit deze pakketten bijvoorbeeld ook gebitsbehandelingen, MRI/CT scans, ziektekosten binnen Europa en een huidallergie vergoed. Ook wordt er opvang vergoed wanneer het baasje in het ziekenhuis verblijft. Ook hiervoor geldt dat het eigen risico en het maximaal te vergoeden bedrag verschilt per pakket. Klik hier voor het vergoedingenoverzicht.

verzekeren hond

Je kunt via Petplan alle rassen verzekeren

Petplan sluit geen rassen uit. Wel zijn er een aantal rassen waarbij bepaalde (aangeboren) afwijkingen helaas niet vergoed worden. Denk daarbij aan luchtweg aandoeningen bij de Franse bulldog en de (old) Engelse bulldog en neurologische aandoeningen bij de Cavalier King Charles Spaniel. Je leest er hier meer over.

Petplan is al meer dan 40 jaar wereldwijd gespecialiseerd in huisdierenverzekeringen

Petplan is wereldwijd al meer dan 40 jaar dé specialist in het verzekeren van huisdieren. Ze weten wat er speelt in de dierenartspraktijk en ze staan altijd klaar met vakkundig advies voor jou als huisdiereigenaar. Binnen dierenartspraktijken staat Petplan ontzettend goed aangeschreven en worden ze samen met de OHRA huisdierenverzekering het meest aanbevolen door dierenartsen.

Declareren gaat heel erg makkelijk en er wordt snel uitbetaald

Declareren gaat bij Petplan ontzettend makkelijk en ook wordt er snel uitbetaald. Helaas kan de wachttijd nu met Covid19 iets langer zijn, maar mijn ervaring is dat er altijd binnen enkele dagen uitbetaalt wordt. Nog nooit heb ik achter een declaratie aan hoeven te zitten of heb ik problemen gehad met declareren.

Korting bij premie per jaar betalen en/of bij 2 (of meerdere) huis

Wanneer je de premie van je verzekering per jaar betaalt i.p.v per maand, krijg je bij Petplan 5% korting. Verder krijg je korting wanneer je meerdere dieren verzekert. Ook kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico, waarbij je nog meer korting over de (maand)premie krijgt. Bereken hier je premie.

petplan verzekering

Nadelen van de Petplan huisdierenverzekering

 • Je betaald altijd minimaal 20% eigen bijdrage. Voor sommige modules is dit zelfs 50%
 • Er geldt een wachttijd van 30 dagen
 • Een vaste dierenarts is verplicht.
 • Het is niet mogelijk een hond van 8 jaar of ouder te verzekeren
 • Preventieve zorg wordt alleen vergoed in het totaal pakket, met een maximale (lage) vergoeding van €60
 • Pas na een jaar is de verzekering (maandelijks) opzegbaar
 • De premie is best hoog

Je betaald altijd minimaal 20% eigen bijdrage. Voor sommige modules is dit zelfs 50%

De eigen bijdrage is bij Petplan afhankelijk van het pakket dat je kiest. Kies je voor het Totaal of Ongevallen pakket, dan is deze standaard 20%, maar kies je voor het Basis of Plus pakket, dan kan de eigen bijdrage met name voor bijzondere behandelingen/ingrepen oplopen tot 50%. Daar staat wel tegenover dat de premiekosten per maand een stuk lager zijn. Ik raad daarom aan om voor jezelf goed op een rij zet wat jij belangrijk vind om te verzekeren en wat niet. Klik hier voor een duidelijk vergoedingen overzicht of bereken hier de premie.

Zelf heb ik gekozen voor het Plus pakket, omdat ik denk dat de prijs/kwaliteit verhouding van dit pakket gewoon heel erg goed is. Mijn hond is goed verzekert voor ziektes en ongevallen en de eigen bijdrage is in de meeste gevallen 25% of minder. Ik betaal hier ongeveer €35 per maand voor.

Er geldt een wachttijd van 30 dagen

Er geldt bij het afsluiten van een Petplan huisdierenverzekering een wachttijd van 30 dagen. Dit is niet ongebruikelijk, want dit voorkomt dat mensen pas een verzekering af gaan sluiten op het moment dat hun dier ziek is. Waar je wel rekening mee moet houden is dat kosten ten gevolge van een aandoening, ziekte of ongeval ontstaan binnen of voor de wachttermijn niet vergoed worden.

De wachttermijn van 30 dagen geldt niet voor preventieve zorg en voor het Ongevallen pakket.

Een vaste dierenarts is verplicht

Het is verplicht om bij Petplan een vaste dierenarts op te geven. De keuze van deze dierenarts is 100% vrij, je mag dus zelf bepalen welke dierenarts je kiest. Het is alleen wel verplicht om alle behandelingen van je hond bij deze dierenarts uit te laten voeren. Ga je verhuizen dan is het geen probleem om van dierenarts te wisselen. Dit moet wel gemeld worden. Word je door je eigen dierenarts doorverwezen naar een andere dierenarts of een specialist, dan ben je verplicht om dit voor je de declaratie indient dit te melden.

Verder ben je ook verplicht voor een behandeling van boven de €750 vooraf toestemming te vragen. Een uitzondering geldt bij spoedgevallen. Lees hier meer over de meldingsplicht.

petplan huisdierenverzekering

Het is niet mogelijk een hond van 8 jaar of ouder jaar te verzekeren

Het is helaas niet mogelijk om een hond van 8 jaar of ouder te verzekeren. Heb je het dier voor deze leeftijd verzekerd, dan kun je deze verzekering uiteraard tot het overlijden van het dier door laten lopen. Je kunt alleen niet op een oudere leeftijd meer instappen.

Preventieve zorg wordt alleen vergoed in het Totaal pakket, met een maximale (lage) vergoeding van €60

Preventieve zorg, zoals vaccinaties, ontworming en ontvlooien, wordt bij Petplan alleen vergoed vanuit het Totaal pakket. De vergoeding is wat mij betreft alleen behoorlijk laag (maximaal €60/jaar) ten opzichte van de extra premie die je per maand extra betaald. Kies je voor het Totaal pakket, omdat je gewoon goed en uitgebreid verzekerd wilt zijn, dan moet je hier zeker voor kiezen, want dan is dan deze vergoeding van €60 mooi meegenomen. Kies alleen niet voor dit pakket vanwege de vergoeding voor preventieve zorg, want die kosten haal je er niet uit.

Pas na een jaar is de verzekering maandelijks opzegbaar

Zodra je een Petplan huisdierenverzekring afsluit zit je er ,na een bedenktijd van 14 dagen, minimaal 1 jaar aan vast. Je kunt dus niet tussendoor opzeggen. Wil je dit liever niet, dan is er eigenlijk maar 1 huisdierenverzekering waarbij je wel dagelijks op kunt zeggen en dat is de HEMA huisdierenverzekering.

De premie is best hoog

Eerlijk is eerlijk je hond verzekeren is best prijzig, zo ook Petplan huisdierenverzekering. Zelf betaal ik ongeveer €35 per maand voor het Petplan Plus pakket voor mijn 11 jarige Golden Retriever. Daar zit een (kleine) korting in verwerkt, omdat ik deze via mijn werk als dierenartsassistente heb afgesloten. Ondanks de hoge premie, denk ik toch dat de Petplan verzekering deze premie helemaal waard is, want qua dekking is het misschien wel de beste huisdierenverzekering die er is.

Waar het mij vooral om gaat is dat mijn hond gewoon goed verzekerd is en die zekerheid geeft mij rust. Ik wil niet na moeten denken of ik het me wel kan veroorloven om naar de dierenarts te gaan met mijn zieke hond. Als hij ziek is wil ik gewoon dat hij de zorg krijgt die hij nodig heeft.

Of je een huisdierenverzekering voor je hond afsluit of niet, is helemaal je eigen keuze. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een apart spaarpotje te maken en daar iedere maand bijvoorbeeld €30 euro in te doen. Eerder schreef ik al een artikel over of het nodig is om een verzekering voor je hond af te sluiten of niet. Hier beschrijf ik o.a de voor-en nadelen van een huisdierenverzekering, de kosten van dierenartsbehandelingen en mijn ervaring als dierenartsassistente. Je leest het artikel hier.

petplan huisdierenverzekering
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like