Het beste voor je pup ...

Hoe vaak moet ik mijn pup ontwormen?

Het ontwormen van jouw (toekomstige) pup is één van de belangrijkste dingen wanneer het gaat om een goede verzorging van het dier. Niet alleen voor de gezondheid van de pup zelf, maar ook voor je eigen gezondheid. Waarom dit nodig is en hoe vaak je je pup moet ontwormen, lees je hier.

Waarom moet ik mijn pup ontwormen?

90% van alle pups wordt in de baarmoeder of via de moedermelk besmet met spoelwormen en daarom is het ontzettend belangrijk om pups op jonge leeftijd regelmatig te ontwormen. Doe je dit niet dan kan je pup er behoorlijk ziek van worden en er zelfs aan overlijden. Een puppy met een flinke wormenbesmetting herken je aan een dikke, opgeblazen buik, maar is desondanks mager en heeft vaak een groeiachterstand. Dit komt doordat de wormen alle voedingsstoffen van hem opnemen en de darmen steeds slechter gaan werken. Ook heeft het hondje vaak last van diarree en een slechte eetlust.

Maar het is ook belangrijk voor onze eigen gezondheid om je pup goed te ontwormen, want spoelwormen bij honden zijn overdraagbaar op mensen. Met name jonge kinderen zijn hier gevoelig voor, want zij spelen regelmatig in zandbakken en op het gras. Naast het regelmatig ontwormen van de hond is het daarom ook ontzettend belangrijk om de ontlasting van de hond altijd meteen op te ruimen tijdens het uitlaten. Zo gaat de infectiedruk van wormeneitjes omlaag en worden met name kinderen beter beschermd.

pup ontwormen

Hoe vaak moet ik mijn pup ontwormen?

Pups moeten vanaf jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden. Voor het eerst op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. De eerste 3 keer vindt sowieso dus plaats bij de fokker. Vraag bij het ophalen van de pup goed na of dit daadwerkelijk ook is gebeurd. Vervolgens ontworm je de pup iedere maand tot een leeftijd van 6 maanden.

Vanaf 6 maanden leeftijd ga je het ontwormings schema voor de volwassen hond aanhouden. Het standaard schema is het dier 4 keer per jaar ontwormen, maar persoonlijk vind ik dat je hierbij rekening moet houden met een aantal omstandigheden, zoals woonsituatie (jonge kinderen of niet?), voeding (eet de hond rauw vlees?) en omstandigheden buiten (komt de hond veel op hondenuitlaatveldjes?). Klik hier voor een ontwormadvies op maat.

Wanneer je na het ontwormen binnen ongeveer 24-48 uur wormen in de ontlasting ziet, schrik dan niet. Dit betekent dat het ontwormingsmiddel zijn werk goed heeft gedaan, maar ook dat de pup een behoorlijke worminfectie onder de leden heeft. Het is dan belangrijk om het dier een keer extra te ontwormen met een tussentijd van minimaal 2 weken. Eerder heeft geen zin, want dan zijn de wormeneitjes nog niet uitgekomen en doorbreek je de cyclus van de worm niet. Spoelwormen herken je als een soort spaghetti slierten. Lintwormen zien eruit als rijstkorrels en bevinden zich meestal rondom de anus.

Ontwormings schema pup


Ontwormen op: 2, 4, 6, 8 weken leeftijd en vervolgens iedere maand tot een leeftijd van 6 maanden. Daarna het ontwormingsschema voor de volwassen hond aanhouden.

pup ontwormen

Met welk middel ontworm ik mijn pup?

Er zijn diverse middelen op de markt om jouw pup te ontwormen. Denk daarbij aan tabletten, pasta’s en vloeistoffen/spot-on’s. Belangrijk is om te kiezen voor een middel dat makkelijk te doseren is, zeker wanneer je pup nog maar heel klein is en een gewicht heeft minder dan 5kg.

Mijn favoriete ontwormingsmiddel voor puppy’s is Milpro. Dit is een smakelijke tablet die makkelijk toe te dienen is en die tegen de meest voorkomende wormen bij pups werkt. Milpro mag gegeven worden aan pups vanaf 2 weken leeftijd en met een minimaal gewicht van 0,5kg. Milpro voor een kleine hond tot 5kg is al verkrijgbaar vanaf €6,50 voor 4 tabletten. Een hond van 5-10kg mag hiervan 2 tabletten hebben. Honden boven de 10kg kunnen gebruik maken van Milpro grote hond. Deze is verkrijgbaar vanaf €18,50 per 4 tabletten of €6,50 per tablet. Klik hier voor meer informatie.

Een ander fijn en breedwerkend middel om je pup mee te ontwormen is Vitaminthe. Dit is een pasta die makkelijk te doseren is wanneer je pup minimaal 2 kg weegt. Is dit niet het geval dan heb je een speciale doseerspuit nodig, die los te verkrijgen is. Vitaminthe is verkrijgbaar vanaf €16,25. Met een verpakking van 10ml kun je een hond tot 20kg ontwormen. Heb je een hond zwaarder dan 20kg dan is er ook nog een grotere verpakking, maar eerlijk gezegd zou ik dan adviseren om een tablet te geven i.p.v een pasta. Klik hier voor meer informatie over Vitaminthe ontwormpasta.

Veel fokkers gebruiken middelen als Drontal Pup (vloeistof) of Banmith (pasta) om een nest pups te ontwormen. Dit zijn goede middelen voor pups tot 8 weken oud, want deze middelen werken prima tegen spoelwormen. Helaas werken ze niet tegen lintwormen en raad ik aan wanneer je pup naar buiten gaat, een middel te gebruiken dat ook lintwormen bestrijdt.

Welk middel je ook gaat gebruiken om jouw pup te ontwormen, lees altijd goed de bijsluiter!


Ga direct naar jouw favoriete webshop:

Golden Retriever hond liggend in gras
DierDier
pup ontwormen
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply