Het beste voor je pup ...

Wat is de beste hondenbench voor mijn pup?

Ben je op zoek naar de beste hondenbench voor jouw pup? Ik geef je tips en zet mijn favorieten voor je op een rij.

Waarom een hondenbench aanschaffen voor jouw pup?

Een hondenbench is wat mij betreft een onmisbaar item wanneer je een nieuwe pup in huis krijgt. Het is namelijk een super handig hulpmiddel dat jou kan ondersteunen tijdens de opvoeding van de dier. Denk daarbij aan de zindelijkheidstraining of het oefenen bij het alleen thuis laten van de pup.

Ook zijn veel pups niet goed in het nemen van rust. Ze raken overprikkelt en kunnen “vervelend” gedrag gaan vertonen zoals veel bijten en/of blaffen. Door de pup op tijd in de bench te doen heeft het dier minder afleiding en nemen prikkels af. Hij/zij zal daardoor eerder zijn/haar rust nemen en in slaap vallen.

Belangrijk is om de pup langzaam aan de hondenbench te laten wennen. Het moet een fijne en vooral veilige plek zijn voor het dier. Leg bijvoorbeeld de eerste tijd een doek in de bench met daarin de geur van het nest en blijf in de buurt van de bench zitten wanneer je de pup eten geeft. Geef de pup vertrouwen en gebruik de bench zeker NIET als strafmiddel.

bench pup

Wat voor soort hondenbenches zijn er?

Hondenbenches zijn er in allerlei soorten en maten en worden gemaakt van verschillende materialen, die weer handig zijn voor verschillende doeleinden. Naast een standaard hondenbench voor in huis zijn er ook speciale reisbenches voor onderweg. Denk daarbij aan een bench voor in de auto of een bench waarin je je hond meeneemt naar de dierenarts. Klik hier voor een overzicht van reisbenches.

De standaard hondenbench voor in huis is meestal gemaakt van metaal. Ze zijn makkelijk te schoon te maken, gaan lang mee en doordat ze meestal inklapbaar zijn, kun je deze makkelijk verplaatsen. Ik raad aan om altijd een bench te kopen met 2 deuren, één aan de voorkant en één aan de zijkant. Dat is in de praktijk gewoon een stuk handiger.

Reisbenches zijn onder te verdelen in benches voor korte ritjes, zoals een rit naar de dierenarts of de trimster en transportboxen voor lange afstandsritten. Deze laatste zijn speciale boxen gemaakt voor in de auto. Ze zijn een stuk veiliger doordat je ze vast kunt zetten en het materiaal veel steviger is. Reisbenches voor korte ritten zijn meestal gemaakt van nylon of kunststof en transportboxen van aluminium.

beste hondenbench

Hoe bereken ik de juiste maat van een hondenbench?

Bij het kopen van een hondenbench is het belangrijk om een bench in de juiste maat te kopen. Het dier moet genoeg bewegingsvrijheid hebben om te kunnen staan, draaien en liggen. Een te kleine bench is oncomfortabel, maar een té grote bench kan juist weer averechts werken bij het zindelijk maken van de de pup.

In het geval je een bench gaat kopen voor een hond die zijn volwassen gewicht al heeft bereikt, kun je de lengte en hoogte van de hond opmeten. Bij de lengte neem je het puntje van zijn neus tot de aanzet van de staart. Bij de hoogte meet je van de grond tot het puntje van zijn neus (recht naar boven). Sommige honden zijn hoger wanneer ze zitten, meet de hoogte daarom zowel staand als zittend op. Bij de uitkomst tel je uiteindelijk nog 15 cm op. Dit is de minimale grootte van de hondenbench. Stel je hebt een hond van 80 cm lang en 60 cm hoog, dan moet de bench minimaal 95×75 cm groot zijn.

Bij de aanschaf van een hondenbench voor een pup is het iets lastiger, omdat je niet weer hoe groot de pup uiteindelijk zal worden. Over het algemeen kun je onderstaande afmetingen aanhouden:

  • Hondenbench maat M ( ongeveer 76 x 46 x 51 cm): middel grote honden, 10-15 kg, zoals een Franse bulldog, schnauzer, kooikerhondje. Klik hier voor een overzicht.
  • Hondenbench maat L ( ongeveer 92 x 57 x 64 cm): grote honden, 15-25 kg, zoals een cocker spaniel, heidewachtel, border collie. Klik hier voor een overzicht.
  • Hondenbench maat XL ( ongeveer 107 x 69 x 76 cm): zeer grote honden, 25-40 kg, zoals een labrador, Duitse herder, boxer. Klik hier voor een overzicht.
  • Hondenbench maat XXL ( ongeveer 121 x 74 x 81 cm): extreem grote honden, >40 kg, zoals een newfoundlander, sint bernhard, Ierse wolfshond. Klik hier voor een overzicht.

Bij twijfel tussen 2 maten raad ik aan om altijd de grootste maat te nemen. Bij pups is het altijd handig om de bench met een speciaal (tijdelijk) tussenschot/benchverdeler te verkleinen. Dit is om te voorkomen dat de pup zijn behoefte in de bench zal doen.

hondenbench pup

De beste hondenbench voor in huis

Adori draadkooi deluxe

Stevige en degelijke hondenbench

+ Beste prijs/kwaliteit verhouding

+ Gebruikt door veel professionals

+ Makkelijk schoon te maken

+ Makkelijk op te bergen

De Adori draadkooi deluxe is een stevige, verzinkte hondenbench die gebruikt wordt door veel professionals in de dierenwereld zoals de dierenambulance en op dierenartspraktijken. Hij is makkelijk schoon te maken en op te bergen. Deze bench heeft de beste prijs/kwaliteitverhouding. Klein nadeel vind ik wel dat hij er voor in huis niet zo mooi uitziet als de 2 benches hier beneden, maar dat is een kwestie van smaak.

De prijs van de Adori draadkooi hondenbench varieert van €37,50 tot €67,50. Klik hier voor meer informatie. Let op! De Adori hondenbench heeft een andere maattabel dan hierboven beschreven!

De hondenbench draadkooi Ninja

beste hondenbench pup

Hondenbench met handige schuifdeur

+ Stevige hondenbench

+ Goede prijs/kwaliteit

+ Schuifdeur i.p.v klapdeur

+ Makkelijk schoon te maken

De draadkooi Ninja hondenbench is een stevige en degelijke hondenbench met een super handige schuifdeur. Voordeel hiervan is dat je ruimte bespaart en dat je niet telkens tegen de deur loopt wanneer je deze open wilt laten staan. Verder is de draadkooi Ninja een mooie en duurzame hondenbench, die makkelijk op te bergen is.

De prijs van de draadkooi Ninja hondenbench varieert van €31,45 tot €98. Klik hier voor meer informatie.

De Petcomfort hondenbench

beste hondenbench

De beste budget hondenbench voor jouw pup

+ Licht, makkelijk te verplaatsen

+ Goedkope hondenbench

+ Makkelijk schoon te maken

+ Mooi design

De Petcomfort hondenbench is één van de betere budget hondenbenches op de markt. Het is de ideale bench wanneer je niet al te veel geld uit wilt geven en wanneer je een niet al te drukke pup hebt. Heb je een hele drukke of actieve pup/hond, dan raad ik toch aan om één van bovenstaande benches aan te schaffen, want deze zijn wat steviger en robuuster.

De prijs van de Petcomfort hondenbench varieert van €33 tot €75. Klik hier voor meer informatie.

beste hondenbench pup

De mooiste hondenbench voor in huis

Eerlijk is eerlijk de standaard hondenbench is niet heel erg modieus. Een pup in een hok met tralies ziet er misschien ook wel een beetje zielig uit, maar dat is het zeker niet. Om de bench een beetje gezellig aan te kleden kun er bijvoorbeeld voor kiezen om een speciale (stoffen) hoes over de bench te doen of een mooi kussen in de bench te leggen. Met een hoes over de bench creëer je een veilig holletje voor de pup, wat over het algemeen als fijn wordt ervaren.

Je kunt er ook voor kiezen om geen metalen bench te kopen, maar een super de luxe (houten) bench, die meer lijkt op een sfeervol hondenhuis. Op Etsy.com staan verschillende modellen die er super mooi uitzien. Ik zou adviseren om een model te kiezen waar een deur inzit, zodat de pup ook echt rust krijgt indien dit nodig is. Zelf vind ik dit model heel gaaf:

Modern hondenhuis via Etsy.com

mooiste hondenbench

Deze hondenbench is verkrijgbaar via Etsy, een internationale website waar mooie en originele spullen worden aangeboden, waaronder heel veel gave dingen voor je hond.

Deze hondenbench is verkrijgbaar in een model met puntdak, zoals op de foto, maar er is ook nog een recht model, waar je bijvoorbeeld ook nog dingen op kunt zetten. Hij is verkrijgbaar in diverse kleuren. Klik hier voor meer info.

Dit prachtige hondenhuis is verkrijgbaar vanaf €171,30. Controleer goed welke maat je precies nodig hebt voor jouw hond. Ik raad aan wanneer je op Etsy.com op zoek gaat naar mooie (honden)spullen, om dan altijd te filteren op de “shoplocatie Europa”. Zeker nu in tijden van Corona, is wereldwijd verzenden erg lastig en duurt vaak lang.

Op Esty.com worden ook heel veel gave (handgemaakte) hoezen voor over de bench aangeboden. Mijn favorieten zijn:

beste hondenbench

Vanaf €75,20, verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Klik hier voor meer informatie.

Vanaf €138,94, verkrijgbaar in diverse prints. Klik hier voor meer informatie. Ook verkrijgbaar als set van hoes met bijpassend kussen.


Ga direct naar jouw favoriete webshop:

Golden Retriever hond liggend in gras
DierDier
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like