Het beste voor je pup ...

Tips om je pup zindelijk te maken

Een pup zindelijk maken kan, zeker in de eerste weken, best een beetje frustrerend zijn. Het vergt veel discipline en geduld en de ene pup leert nu eenmaal sneller dan de ander. Eigenlijk begint het zindelijk maken van een pup al in het nest bij de moeder. Honden zijn namelijk van nature heel erg hygiënisch en zullen altijd hun nest zo schoon mogelijk proberen te houden. Dit krijgen de pups van de moederhond mee. Wanneer puppy’s opgroeien in een te klein nest wordt ze dit niet geleerd, met als gevolg dat deze pups een stuk lastiger zindelijk te krijgen zijn. Helaas is dit vaak het geval met pups die van broodfokkers of malafide hondenhandelaren afkomen. Het is daarom ook zo belangrijk om goed na te denken waar jij je pup koopt. Om je een beetje op weg te helpen met het zindelijk maken van jouw hond heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet.

Neem je pup in het begin iedere 2 uur mee naar buiten

Zodra een pup uit het nest komt kan hij nog niet zo lang zijn plas ophouden. Het is daarom belangrijk om je puppy op een leeftijd van 8/9 weken iedere 2 uur buiten te laten en dan met name na het spelen, slapen en eten/drinken. Kies een aantal vaste plekken uit waar hij zijn behoefte mag doen en beloon hem na de behoefte uitgebreid. Zo is voor de pup duidelijk wat er verwacht wordt en leert ie het snelst.

Naarmate de pup ouder wordt kan hij zijn behoefte langer ophouden en kun je de tussenpozen verlengen. Op 12 weken leeftijd is het ongeveer 3-4 uur. Op 16 weken leeftijd 4-5 uur. Op 20 weken leeftijd 5-6 uur. Op 6 maanden leeftijd 6-8 uur.

Sommige mensen adviseren om in huis gebruik te maken van kranten of speciale zindelijkheids pads. Je leert de pup dan om in huis op een bepaalde plek te plassen en/of poepen wanneer de nood hoog is. Dit is misschien handig wanneer je in een flat woont en niet met de pup naar buiten kan rennen wanneer dit nodig is, maar de kans is groot dat het echt zindelijk worden dan juist langer duurt.

pup zindelijk maken

Gebruik een hondenbench als hulpmiddel

Een nieuw huis is voor een pup ontzettend spannend en daarom is het belangrijk om een eigen plekje voor het dier te creëren. Een plek waar hij zich veilig voelt en waar hij rustig kan slapen. Een hondenbench is hiervoor super handig. Deze zijn makkelijk mee te nemen en kun je neerzetten waar je maar wilt. Moet je even het huis uit, dan kun je de pup met een gerust hart in de bench achterlaten.

Ook is een hondenbench een goed hulpmiddel bij de zindelijksheidstraining van jouw pup. Zoals eerder gezegd is een hond van nature heel erg hygiënisch en zal zijn eigen nest niet snel bevuilen. Zeker wanneer je pup gedurende de eerste 7 weken opgegroeid is in een schoon nest, zul je zien dat dit heel goed werkt. Puppy’s die gedurende de eerste weken gewend zijn geweest om hun eigen nest te bevuilen hebben vaak iets meer geduld nodig. Het is belangrijk om deze pups naar buiten te laten voordat het “fout” gaat en uitgebreid te belonen wanneer hij zijn behoefte heeft gedaan.

hond zindelijk maken

Laat de pup in het begin ook ’s nachts buiten

Hoe vervelend misschien ook, maar tot een leeftijd van ongeveer 10-12 weken moet een pup meestal ook ’s nachts naar buiten om zijn behoefte te doen. Vooral in het begin is het even zoeken hoe vaak dit precies nodig is. Wat je kunt doen is de eerste paar nachten de pup in de bench bij je op de slaapkamer te zetten. Wanneer hij onrustig wordt zet hem dan kort buiten neer. Beloon hem wanneer hij zijn behoefte heeft gedaan, maar geef hem verder niet te veel aandacht. Zo voorkom je dat de pup ’s nachts gaat piepen voor aandacht. Ben je een vaste slaper, zet dan de wekker en doe dit iedere nacht iets later. Wanneer de pup gewend is aan de hondenbench kun je hem na een paar nachten in een andere ruimte neerzetten.

Geef de pup ’s avonds laat en gedurende de nacht geen eten en drinken. Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Ik raad aan om rond een uur of 20.00u het water weg te zetten. Ga zelf laat naar bed en laat de pup vlak voor het slapen gaan nog even uit.

zindelijk maken pup

Straf je pup niet als hij per ongeluk zijn behoefte in huis heeft gedaan

Vooral in het begin zal het nog wel eens voorkomen dat de pup zijn behoefte in huis doet. Straf je het dier niet wanneer je later ziet dat dit is gebeurd. De pup is het namelijk allang weer vergeten en snapt niet waarom jij als eigenaar boos bent. Dit kan resulteren in een bange pup. Ruim het plasje op en negeer het verder.

Betrap je jouw pup op heterdaad zet hem dan direct buiten op een vaste toiletplek. Op het moment een keer streng aanspreken met “foei” is prima, maar blijf voor de rest gewoon rustig. Wanneer de pup zijn behoefte heeft gedaan beloon hem dan uitgebreid. Positief belonen werkt het snelst bij het zindelijk maken van een pup.

Beloon positief gedrag

Ik heb het al vaker aangegeven, maar dit is iets wat niet vaak genoeg gezegd kan worden. Puppy’s leren het snelst wanneer positief gedrag beloond wordt en dit geldt vooral bij de zindelijkheidstraining van de pup. Boos worden kan averechts werken, omdat de pup niet altijd begrijpt wat je bedoelt. Ben consequent en duidelijk. De meeste pups slapen vanaf een leeftijd van 10/11 weken de nacht door. Sommige hebben hier wat meer moeite mee. Probeer vooral niet te gefrustreerd te raken.

hond zindelijk maken

Wat te doen als zindelijk maken niet lukt?

Soms lukt het gewoon niet om een pup zindelijk te krijgen. Om uit te sluiten dat er geen lichamelijk probleem is, raad ik aan om de pup dan eerst door een dierenarts na te laten kijken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een dier een blaasontsteking heeft of last heeft van darmparasieten. In deze gevallen heeft hij een medische behandeling nodig. Meestal zie je dat na behandeling er helemaal niks meer aan de hand is en de pup binnen no-time gewoon zindelijk is.

Is er geen lichamelijk probleem, neem dan contact op met een gedragsdeskundige of puppytrainer. Hij/zij kan je helpen met de zindelijkheidstraining.

zindelijkheidstraining pup
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like