Het beste voor je pup ...

Mijn pup heeft diarree. Wat nu?

Diarree is iets dat regelmatig voorkomt bij pups. Het kan iets onschuldigs zijn, maar het kan zeker ook iets levensbedreigends zijn. Dit laatste is iets waar je als pupeigenaar altijd rekening mee moet houden. Nu is het niet zo dat wanneer jouw pup diarree heeft, je meteen met spoed naar de dierenarts moet rennen, maar is het belangrijk dat wanneer jouw pup een zieke indruk maakt, niet eet/drinkt, braakt en/of waterdunne (bloederige) diarree heeft, je direct contact op moet nemen met je dierenarts.

Pups zijn veel gevoeliger voor infecties, dan volwassen honden. Wanneer een pup diarree heeft, moet er ook altijd ingegrepen worden, om te voorkomen dat het dier uitdroogt. Dit geldt vooral voor kleine hondenrassen zoals Chihuahua’s en Yorkshire terriers, die door een sterke daling van de bloedsuikerspiegel, vaak snel achteruit gaan en zelfs in een coma kunnen raken.

Wanneer je pup diarree heeft, maar verder levendig is, goed eet en drinkt, niet braakt en geen bloed bij de ontlasting heeft, is het meestal niet nodig om direct contact met je dierenarts op te nemen. Wel is het belangrijk er op te letten dat de pup ten alle tijden levendig blijft en goed blijft drinken. Ook moet de diarree minder worden naarmate de tijd verstrijkt en moet de diarree binnen enkele dagen helemaal weg zijn. Is dit niet het geval, overleg dan met je dierenarts.


Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts. Beter een keer te veel bellen, dan te laat!!
pup diarree

De meest voorkomende oorzaken van diarree bij pups

Diarree bij pups kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn darmparasieten, virussen en irritatie van het maag/darmstelsel door bijvoorbeeld een plotselinge overgang naar andere voeding of iets “verkeerds” eten.

Diarree door parasieten in het maag/darmstelsel

Parasieten in het maag/darmstelsel is één van de meest voorkomende oorzaken van diarree bij pups. Daarbij gaat het voornamelijk over spoelwormen en over giardia. Iedere pup wordt in principe in de baarmoeder of via de moedermelk al besmet met spoelwormen. Daarom is het belangrijk om pups op jonge leeftijd regelmatig te ontwormen. Doe je dit niet en ontwikkelt jouw pup een flinke wormbesmetting, dan kan hij/zij daar flink ziek van worden en o.a diarree krijgen. Lees hier alles over het ontwormen van jouw pup.

Een ander groot probleem is Giardia. Dit is misschien wel dé nummer 1 oorzaak van diarree bij pups. Giardia is een eencellige darmparasiet die zich in de darmwand vasthecht en zich razendsnel vermenigvuldigd. Giardia is besmettelijk voor andere (huis)dieren én voor mensen en daarom is het belangrijk om een besmetting in een vroeg stadium vast te stellen en goed te behandelen.

De symptomen van Giardia bij pups zijn meestal diarreeklachten, vaak met bloed en/of slijm. Ook is de ontlasting vaak heel erg wisselend van structuur. Verder kunnen pups gaan braken en sloom zijn. Om Giardia uit te sluiten of vast te laten stellen kun je bij je dierenarts een ontlastingsonderzoek laten doen. Neem contact op met je dierenarts hoe je dit in z’n werk gaat.

Zowel spoelwormen als Giardia komt veel voor bij pups uit de broodfokkerij. Dit komt doordat deze pups vaak met veel dieren in een relatief kleine ruimte zitten, de hygiëne ver onder de maat is en deze pups een lage weerstand hebben. Ze zijn dus veel meer vatbaar voor infectieziekten. Een pup goed ontwormen is daarom erg belangrijk en bij wisselende en/of aanhoudende diarree zeker even een Giardiatest bij je dierenarts laten doen.

pup diarree

Een (plotselinge) verandering van voer

Een verandering van voer kan leiden tot diarreeklachten. Zeker wanneer deze verandering heel erg abrupt van de ene op andere dag gebeurt. Het is daarom belangrijk wanneer je overstapt naar een andere voeding om daar minimaal 1 week voor uit te trekken en bij honden met een gevoelig maag/darmstelsel zelfs 2 weken. Zo heeft het maag/darmstelsel rustig de tijd om te wennen aan de nieuwe voeding en is de kans op diarree het kleinst.

Maar wat te doen als het al te laat is? Dan is het belangrijk om het maag/darmstelsel tot rust te brengen. Geef de pup kleine beetjes voer, verdeeld over de dag. Begin bijvoorbeeld bij iedere 1-2 uur een beetje voer en bouw dit in 1 tot 2 weken op tot het normale voedingsschema. Zorg daarbij dat het dier altijd water ter beschikking heeft, maar het liefst niet te veel water in één keer. Je kunt eventueel (in overleg met je dierenarts) gebruik maken van voeding voor pups met een gevoelige maag/darmstelsel zoals Royal Canin Intestinal pup of Eukanuba Instestinal pup. Ook zijn er voedingssupplementen die het maag/darmstelsel ondersteunen en er voor zorgen dat de ontlasting dikker wordt. Dit soort middelen alleen gebruiken wanneer de pup verder niet ziek is en lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter!

pup diaree

De pup heeft iets gegeten dat verkeerd is gevallen

Het komt regelmatig voor dat een pup bijvoorbeeld tijdens het wandelen iets eetbaars langs de weg vindt en dit stiekem opeet. Dit geeft vaak geen problemen, maar soms valt dit verkeerd en raakt het maag/darmstelsel geïrriteerd met als gevolg diarree. Zolang het dier gewoon fit is, goed eet/drinkt, niet braakt en geen bloed bij de ontlasting heeft, kun je hetzelfde advies opvolgen als bij voorgaand punt. Dus het eten in kleine porties verdelen over de dag, om de maag en darmen tot rust te brengen en dit rustig aan op te bouwen.

Er wordt nog steeds regelmatig advies gegeven om pups te laten vasten of een combinatie van gekookte rijst/kipfilet te geven wanneer ze diarree hebben. Dit advies is inmiddels achterhaald. Je kunt beter (tijdelijk) kiezen voor voeding voor de gevoelige maag/dam zoals Royal Canin Gastro Intestinal Pup of Eukanuba Intestinal Pup. Deze voeding is speciaal gemaakt voor pups met maag/darmproblemen. Zorg voor een geleidelijke overgang wanneer je weer op de eigen voeding overstapt (1 tot 2 weken).

pup diarree

Diarree als gevolg van een virus

Pups kunnen ook diarree krijgen wanneer ze een virus onder de leden hebben. Gelukkig komt dit minder vaak voor dan bovenstaande oorzaken, maar wanneer dit het geval is, kan dit wel in korte tijd leiden tot een levensbedreigende situatie. Een van de meest beruchte virusziekte bij pups is het Parvovirus. Normaal gesproken worden honden hier tegen geënt en krijgen jonge pups antistoffen binnen via de moedermelk. Wanneer een pup opgroeit zonder moeder of bij een moeder die niet is gevaccineerd, zoals helaas vaak gebeurt in de broodfokkerij, kan het zijn dat de pup niet genoeg antistoffen binnen krijgt en vatbaarder is voor een ziekte zoals Parvo.

Parvo is dodelijke en ontzettend besmettelijk. Het is dus belangrijk om iedere hond hier tegen te vaccineren. Parvo komt vooral voor bij (jonge) pups. Vaak zie je dat een pup van het één op andere moment dood en doodziek wordt en waterdunne, bloederige diarree heeft, die ontzettend stinkt. Medewerkers van een dierenartspraktijk zullen het meteen herkennen als een typische Parvo-lucht. Parvo is altijd hoge spoed, waarbij iedere seconde telt, dus bij twijfel direct je dierenarts bellen!!

Zoals ik al zei komt Parvo in Nederland regelmatig voor bij pups uit de broodfokkerij en is dit één van de (vele) redenen waarom ik sterkt afraad hier een pup te kopen. De kans dat een pup Parvo overleeft is helaas niet heel erg groot, zeker wanneer een pup een slechte start heeft gehad. Ik heb in de dierenartspraktijk helaas veel Parvo pups voorbij zien komen. Het is ontzettend sneu om te zien hoe zo’n klein diertje moet vechten voor zijn/haar leven. Ook is het verschrikkelijk voor een hondeneigenaar die denkt dat hij/zij gewoon een gezonde pup heeft gekocht. Vaak komen mensen met ontzettend hoge kosten te zitten en uiteindelijk ook nog eens met een dode pup. Denk dus heel goed na waar je een pup koopt! Lees dit artikel voor meer tips en informatie.

pup diarree

Verder kan warm weer ook leiden tot diarree bij pups. Hierbij moet je heel voorzichtig zijn, want warm weer kan weer leiden tot oververhitting van de pup en dat is naast uitdroging, levensgevaarlijk. Neem in dit geval altijd contact op met je dierenarts. Voor tips om oververhitting bij honden te voorkomen lees dit artikel.

Naast bovenstaande oorzaken zijn er uiteraard nog veel meer oorzaken van diarree bij pups, maar omdat dit de meest voorkomende oorzaken zijn, houd ik het hier bij. Het belangrijkste is om nooit risico te nemen wanneer een pup diarree heeft en bij twijfel altijd contact op te nemen met je eigen dierenarts. Hij/zij kan inschatten of het nodig is om naar de praktijk te komen of niet. Wacht nooit met bellen wanneer de pup sloom/ziek is, niet eet/drinkt, braakt en/of waterdunne (bloederige) ontlasting heeft.

Op zoek naar meer tips over de gezondheid van jouw pup? Lees dan ook:

broodfokker
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like