Het beste voor je pup ...

Vlooien bij de hond: wat is op dit moment het beste vlooienmiddel?(2022)

Regelmatig kom ik op internet berichten tegen van wanhopige mensen van wie hun hond onder de vlooien zit of mensen die terugkomen van vakantie en letterlijk tegen een vlooienplaag in huis aanlopen. Twee problemen die met elkaar te maken hebben en die je het liefst zo snel mogelijk opgelost wilt hebben. Je wilt namelijk voorkomen dat het helemaal uit de hand gaat lopen. Maar waar begin je precies en wat is nou precies het beste vlooienmiddel voor de hond? Ik help je op weg.

Het eerste wat je wilt is natuurlijk je hond verlossen van die vervelende parasieten. Niks vervelenders voor het dier dan constante jeuk. Het is daarom belangrijk om een middel te gebruiken dat goed tegen vlooien werkt. Dat klinkt misschien heel logisch, maar dat is het niet. Zoals ik al eerder in dit artikel beschreef, zijn er best veel vlooienmiddelen op de markt die helemaal niet (meer) voldoende blijken te werken. Dit zijn vaak middelen die al heel lang op de markt zijn en waarvoor vlooien tegenwoordig resistent zijn. De vlooien reageren niet meer op de werkzame stof van het middel en gaan dus niet dood. Sommige middelen hadden 10 jaar geleden een goede naam en op één of andere manier blijven dierspeciaalzaken en online winkels daaraan vasthouden. Ik vind het een slechte zaak, want als je als consument een (duur) vlooienmiddel voor je hond koopt, mag je op z’n minst verwachten dat iets goed werkt.

beste vlooienmiddel hond

Maar wie ben ik om dit te beweren, zul je misschien denken? Nou ik heb inmiddels meer dan 20 jaar in verschillende dierenklinieken gewerkt en dit probleem zie je overal en ten alle tijden terug. Vaak komen mensen aan de balie of in de spreekkamer met het verhaal dat ze hun dier tegen vlooien hebben behandeld, maar dat hij/zij nog steeds barst van de jeuk. Wanneer je samen eens goed gaat kijken blijkt het dier gewoon nog onder de vlooien te zitten. Nou is de (slechte) werking van het vlooienmiddel zeker niet altijd de oorzaak, maar zo’n 8 van de 10 keer wel. De meeste dierenartsen en assistentes zijn van dit probleem op de hoogte.

Het bekendste (of beruchtste) vlooienmiddel hond dat vroeger heel goed werkte, maar tegenwoordig niet meer is Frontline. Bijna iedere huisdierenbezitter heeft waarschijnlijk wel eens van dit middel gehoord. Ooit werkte het middel super goed tegen vlooien, maar de laatste jaren zagen we de werking ervan sterk afnemen. De vlooien leken meer en meer resistent voor de werkzame stof Fipronil. Mocht je toch graag Frontline blijven gebruiken, neem dan de Frontline Spray, want die lijkt nog redelijk goed te werken.

vlooienmiddel hond

Wat is op dit moment het beste middel tegen vlooien (en teken) bij honden?

Maar wat is momenteel het beste middel tegen vlooien en teken bij de hond? Je kunt vlooienmiddelen onderverdelen in 2 categorieën: Vlooienmiddelen die alleen via de dierenarts verkocht mogen worden en vlooienmiddelen die vrij zijn gegeven voor verkoop online en via dierspeciaalzaken. Onder de eerste categorie vallen middelen als Bravecto, Stronghold, Nexgard en Vectra 3D. Dit zijn middelen die enkel op recept verkrijgbaar zijn. Voor meer informatie kun je hiervoor terecht bij je eigen dierenarts.

* Vectra 3D is inmiddels ook vrijgegeven voor verkoop online en verkrijgbaar via Medpets.nl. Het is naar mijn mening één van de beste vlooienmiddelen van dit moment (2022). Wel is het heel erg belangrijk om dit middel juist te doseren en toe te dienen. Lees daarom voor gebruik de bijsluiter. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

De vlooienmiddelen die ik hieronder beschrijf zijn middelen die in het verleden ook alleen via de dierenarts verkrijgbaar waren, maar inmiddels vrij zijn gegeven voor de losse verkoop. Dit zijn goede en veilige middelen die hun werking inmiddels bewezen hebben. Belangrijk is om voor gebruik altijd goed de bijsluiter te lezen en je goed aan de dosering en voorschriften te houden. Deze middelen zijn uitsluitend voor gebruik bij honden en NIET voor katten!!

Seresto © vlooien-en tekenband

Seresto is een vlooienmiddel met, in mijn ogen, de beste prijs/kwaliteit verhouding. De werking van deze vlooienband houdt namelijk 7 tot 8 maanden aan en daarom is het vergeleken met andere middelen een relatief goedkoop vlooienmiddel hond.

Seresto is te verkrijgen in 2 verschillende maten:

 • Een vlooienband voor honden tot 8 kg (band is 38 cm lang)
 • Een vlooienband voor honden vanaf 8 kg (band is 70cm lang).

Belangrijk is dat de band goed aansluit op de huid en dat hij dus niet te los zit. Het stuk dat je niet gebruikt kun je afknippen, maar doe dit niet te kort! De Seresto vlooienband werkt naast vlooien ook tegen teken.

Seresto mag gebruikt worden bij pups vanaf een leeftijd van 7 weken. Houdt er bij pups rekening mee dat je de band niet te kort afknipt i.v.m de groei. Lees hier de bijsluiter.

De Seresto vlooienband is al verkrijgbaar vanaf €26,15 voor een hond tot 8 kg en vanaf €32,40 voor een hond vanaf 8 kg. Dat is omgerekend zo’n €3,50 tot €4,50 per maand.

seresto

Bestel Seresto bij jouw favoriete online dierenwinkel:

Medpets

Zooplus

Petsplace

Bol.com

beste vlooienmiddel hond

Advantage ©

Advantage zijn vlooiendruppels die je in de nek op de huid van de hond druppelt. Het is een middel dat een aantal jaar op de markt is en dat zijn goede werking inmiddels dik bewezen heeft.

Belangrijk bij het toedienen van Advantage (en bij vlooiendruppels in het algemeen), is dat je de hond minimaal 2 dagen voor en 2 dagen na de behandeling NIET wast! Dit is ´met stip één van de meest gemaakte fouten en vaak de reden waarom een vlooienmiddel niet voldoende werkt. Vlooiendruppels verspreiden zich via het huidvet over het lichaam van de hond. Wanneer de hond kort voor de behandeling wordt gewassen, is dit laagje huidvet te dun en kan het middel zich niet voldoende verspreiden.

Advantage is voor honden verkrijgbaar in 4 verschillende maten:

 • Advantage 40 voor een hond tot 4 kg
 • Advantage 100 voor een hond tussen 4 en 10 kg
 • Advantage 250 voor een hond tussen 10 en 25 kg
 • Advantage 400 voor een hond tussen 25 en 40 kg

Heb je een hond van zwaarder dan 40 kg, dan wordt geadviseerd 2 pipetten Advantage 400 te gebruiken, maar wat mij betreft kun je beter 1 pipet Advantage 400 nemen en dat naar gewicht aanvullen met een minder zware pipet Advantage. Is je hond bijvoorbeeld 55 kg, dan gebruik je 1 pipet Advantage 400 (40kg) + 1 pipet Advantage 250 (25kg).

Advantage werkt tot 4 weken tegen vlooien, maar werkt helaas niet tegen teken. Wil je je hond ook tegen teken beschermen, dan kun je beter voor Advantix druppels kiezen. Advantix bevat namelijk dezelfde werkzame stof als Advantage (Imidacloprid), maar bevat ook nog de stof Permethrine. Hier werkt het middel goed tegen zowel vlooien als tegen teken.

Advantage is veilig voor pups vanaf 8 weken. Lees hier de bijsluiter.

Advantage hond zit verpakt per 4 pipetten. Prijzen starten bij €15,49, voor Advantage 40, €16,49 voor Advantage 100, €18,99 voor Advantage 250 en €21,59 voor Advantage 400. Dit betekent dat je vanaf €3,87 – €5,45 euro per maand je hond tegen vlooien beschermt met Advantage.

advantage

Bestel Advantage bij jouw favoriete online dierenwinkel:

Medpets

Zooplus

Petsplace

Bol.com

beste middel tegen vlooien en teken bij honden 2020

Advantix ©

Zoals ik al eerder vertelde is Advantix dus eigenlijk hetzelfde middel dan Advantage, alleen door de extra werkzame stof Permethrine werkt Advantix zowel tegen vlooien als tegen teken. Dat is zeker een groot pluspunt ten opzichte van Advantage. De werkingsduur van 4 weken is hetzelfde.

Advantix is verkrijgbaar in 5 verschillende maten:

 • Advantix 40/200 voor een hond tussen de 1,5 en 4 kg
 • Advantix 100/500 voor een hond tussen de 4 en 10 kg
 • Advantix 250/1250 voor een hond tussen de 10 en 25 kg
 • Advantix 400/2000 voor een hond tussen de 25 en 40 kg
 • Advantix 600/3000 voor een hond tussen de 40 en 60 kg

Advantix is veilig voor pups vanaf 7 weken leeftijd en met een minimaal gewicht van 1,5kg.

Advantix is verpakt per 4 of 6 pipetten. Meestal is de verpakking van 6 pipetten in verhouding iets goedkoper. Prijzen starten bij €21,99 voor Advantix 40/200 4 pipetten en loopt op tot €42,99 voor een verpakking Advantix 600/3000 6 pipetten. Je behandelt je hond dus al vanaf €5,25 tot €7,20 per maand tegen vlooien en teken met Advantix.

Bestel Advantix bij jouw favoriete online dierenwinkel:

Medpets

Zooplus

Petsplace

Bol.com

beste anti vlooienmiddel hond

Prac-tic ©

Een ander vlooienmiddel dat goed tegen vlooien werkt is Prac-tic. Ook dit zijn druppels die je in de de nek op de huid van je hond druppelt. Mijn advies is om goed tegen de haren in te strijken zodat je de druppels ook echt op de huid druppelt en niet op de vacht. Verdeel de druppels over een aantal plekken in de nek en op de rug. Prac-tic werkt tot 4 weken zowel tegen vlooien als tegen teken

Prac-tic is verkrijgbaar in 4 verschillende maten:

 • Prac-tic XS voor een hond tussen de 2 en 4,5 kg
 • Prac-tic S voor een hond tussen de 4,5 en 11 kg
 • Prac-tic M voor een hond tussen de 11 en 22 kg
 • Prac-tic L voor een hond tussen de 22 en 50 kg

Prac-tic is veilig voor pups vanaf 8 weken en met een minimaal gewicht van 2 kg. Lees hier de bijsluiter.

Prac-tic zit verpakt per 3 of 6 pipetten. Prijzen starten bij €14,25 voor Prac-tic XS 3 pipetten en loopt op tot €29,25 voor een verpakking Prac-tic L van 3 pipetten. Je behandelt je hond dus al vanaf €4,75 per maand tegen vlooien en teken met Prac-tic. Het is in verhouding net iets duurder dan Advantix en het is helaas niet in alle webshops verkrijgbaar.

prac-tic

Bestel Prac-tic bij jouw favoriete online dierenwinkel:

Medpets

Bol.com

vlooienmiddel hond
Beste vlooienmiddel hond 2021

Wanneer je hond vlooien heeft kun je er niet omheen dat er ook vlooien in huis zitten. Een vlooienprobleem bevindt zich namelijk voor maar 5% op het dier en voor 95% in de omgeving. Het gaat dan niet om volwassen vlooien, maar om vlooieneitjes, larven en poppen. Het is cruciaal om deze ook goed aan te pakken, want zolang jij de omgeving niet behandelt, zal je hond last blijven houden van vlooien. In dit artikel ga ik hier dieper op in en beschrijf ik uitgebreid wat je kunt doen om vlooien in huis te bestrijden. Het is helaas niet iets wat je nu even doet en daarmee het probleem oplost. Om een vlooienprobleem aan te pakken moet je minimaal 3 maanden het dier en de omgeving goed behandelen. Dit is de enige manier om de vicieuze cirkel te doorbreken.


Ga direct naar jouw favoriete webshop:

Golden Retriever hond liggend in gras
DierDier
beste vlooienmiddel hond
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like