Het beste voor je pup ...

Wat is de beste tekenband voor mijn hond?

Home » Wat is de beste tekenband voor mijn hond?

Voor je het weet komt het voorjaar er weer aan en dat betekent dat het tekenseizoen weer voor de deur staat. Niet leuk, want niemand zit te wachten op deze vieze, smerige parasieten die ziektes over kunnen brengen op mens en dier. Het is daarom erg belangrijk om je hond in deze periode regelmatig goed te controleren en te beschermen tegen teken. Er zijn veel verschillende middelen, maar helaas werken ze niet allemaal even goed. In dit artikel bespreek ik de veelgestelde vraag “Wat is de beste tekenband voor mijn hond?”

Wat is een teek?

Een teek is een parasiet die behoort tot de groep spinachtigen. Een volwassen teek is maar een paar millimeter groot en heeft een kleine kop en een groot lijf. Verder heeft hij 8 poten en een zwart/bruine kleur. Hij lijkt een beetje op een klein spinnetje.

Een teek kent 4 verschillende levensstadia en in alle stadia heeft hij bloed nodig om zich verder te ontwikkelen. Een vrouwtjes teek legt eitjes, waaruit larven komen. Deze larven voeden zich met bloed en ontwikkelen zich tot een nimf. Zodra een nimf een bloedmaaltijd heeft gehad ontwikkelt deze zich tot een volwassen teek. Deze complete ontwikkeling kan afhankelijk van de omstandigheden 1 tot zelfs 7 jaar duren. Een teek gaat namelijk extreem zuinig om met zijn energie en kan meerdere jaren zonder voeding. Een vrouwtjes teek kan in haar leven honderden tot zelfs duizenden eitjes leggen.

Wanneer een volwassen teek zich vol zuigt met bloed zwelt zijn lichaam op en kan hij tot wel 1 centimeter groot worden. Zijn lijf ziet er dan vaak een beetje grijzig uit. Dit is het stadium waarin de teek het makkelijkst te herkennen is.

beste tekenband hond
Teek

Waar komen teken voor?

Teken komen in Nederland door het hele land voor en leven in bossen, heidegebieden, duinen, weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras en tussen dode bladeren rondom bomen en struiken. Wanneer een dier langsloopt zullen ze hun kans grijpen en zich op het dier laten vallen. Vervolgens gaan ze op zoek naar een goede plek om zich te nestelen en vast te bijten in de huid.

Vroeger kwamen teken voornamelijk voor in het voor-en najaar, maar tegenwoordig zie je ze (helaas) het hele jaar door. Vooral wanneer de temperatuur boven de 10 graden komt worden ze actief en zul je ze veel meer zien.

beste tekenband hond

Waarom moet ik mijn hond behandelen tegen teken?

Het grootste probleem met teken is dat ze ziektes bij zich kunnen dragen en deze over kunnen brengen op mens of dier. De meest bekende ziekte is de Ziekte van Lyme die overgebracht wordt door de Borrelia parasiet. 1 op de 5 teken in Nederland zou besmet zijn met deze bacterie en kan dus jou of jouw huisdier besmetten met deze verschrikkelijke ziekte.

Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen, zodat de kans klein is dat de teek de Borrelia bacterie via zijn speeksel overbrengt op jou of je huisdier. Daarom is het ontzettend belangrijk om zowel je hond als jezelf goed op teken te controleren wanneer je in een omgeving bent geweest die gevoelig is voor teken. Ook raad ik aan om je hond van maart t/m oktober altijd preventief te behandelen tegen teken. Zo is de kans het kleinst dat hij/zij ziek wordt na een tekenbeet.

beste tekenband hond

Wat is de beste tekenband voor mijn hond?

Er zijn verschillende middelen op de markt die er voor zorgen dat jouw hond preventief beschermd wordt tegen teken. Het is alleen heel erg belangrijk om te kiezen voor een middel dat echt goed werkt, want helaas zijn er net als bij anti-vlooienmiddelen, nog steeds te veel middelen op de markt die hun werk onvoldoende doen en waar teken inmiddels resistent tegen zijn. Deze middelen zijn wat mij betreft weggegooid geld en kun je beter niet gebruiken. Welke middelen dit zijn en waarom ze onvoldoende werken, lees je hier.

Wat mij betreft is een tekenband één van de beste manieren om je hond tegen teken te beschermen. Mijn favoriete tekenbanden zijn:

De Seresto vlooien-en tekenband

De Seresto vlooien-en tekenband is wat mij betreft dé beste tekenband voor je hond. Het is een band die inmiddels een paar jaar op de markt is en zijn goede werking al dik bewezen heeft. De Seresto vlooien-en tekenband werkt zowel tegen teken als tegen vlooien en zandvliegen. Dit laatste is belangrijk wanneer je je hond meeneemt op vakantie naar het buitenland (Middellandse Zeegebied)

De Seresto tekenband is geurloos en verkrijgbaar in 2 maten: voor honden tot 8 kg en honden vanaf 8 kg. Het mooie is dat de Seresto band 7-8 maanden werkt en daarmee is deze band niet alleen de beste tekenband op de markt, maar ook het vlooien-en tekenmiddel met de beste prijs/kwaliteitverhouding.

beste tekenband hond

De Scalibor tekenband

Een tekenband die al heel wat jaren op de markt is, is de Scalibor tekenband. Deze band werkt goed tegen teken en tegen zandvliegen, maar is officieel niet geregistreerd tegen vlooien. Ondanks dat deze band misschien wel iets doet tegen vlooien, zal het niet voldoende zijn om bijvoorbeeld een vlooienplaag tegen te gaan. Ik raad daarom aan om naast de Scalibor tekenband, altijd nog een middel te gebruiken dat tegen vlooien werkt, zoals Advantage of Stronghold.

De prijs van een Scalibor tekenband ligt over het algemeen lager dan de prijs van een Seresto vlooien-en tekenband, maar de Scalibor band werkt minder lang (5-6 maanden) en werkt dus niet tegen vlooien. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar de Seresto vlooien-en tekenband. Ook Scalibor is verkrijgbaar in 2 verschillende maten (S/M en L).

beste tekenband hond

Anti-tekenband met EM-X kralen (100% natuurlijk)

Als laatste wil ik nog even de Anti-tekenband met EM-X kralen benoemen. Dit is een band waar ik zelf geen ervaring mee heb, maar die door veel hondeneigenaren wordt geprezen. Deze tekenband is voor 100% op natuurlijke basis. De keramieke EM-X (Effectieve Micro organismen) kralen zorgen ervoor dat teken en vlooien zich niet prettig voelen, waardoor de hond minder aantrekkelijk voor ze wordt.

Het voordeel van deze anti-tekenband is dat hij dus 100% natuurlijk is en dat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van chemische bestrijdingsmiddelen. De band gaat jarenlang mee en beschadigt de vacht van de hond niet. Uit ervaring blijkt dat de EM kralen de natuurlijke weerstand van de hond verhoogt, wat dus positief werkt tegen teken en vlooien.

Het nadeel van de band is dat hij niet bij iedere hond lijkt te werken, maar omdat er ontzettend veel positieve verhalen over zijn én dat de band op natuurlijke basis is, is hij wat mij betreft wel het proberen waard.

In plaats van een tekenband kun je je hond ook tegen teken beschermen met druppels die je op de huid druppelt. Deze middelen zijn over het algemeen iets duurder en iets bewerkelijker, maar sommige huisdiereigenaren geven de voorkeur aan druppels i.p.v banden. Een uitgebreid artikel over de beste vlooien-en teken middelen op dit moment vind je hier.

Mijn favoriete anti vlooien-en teken druppels zijn:

Eén van de middelen die ik afraad te gebruiken is het populaire vlooien-en tekenmiddel Frontline. Dit middel is al zolang op de markt en vlooien en teken zijn er al jaren resistent tegen. Het middel werkt dus niet meer goed genoeg. Dit geldt ook voor middelen met dezelfde werkzame stof, Fipronil. Bespaar jezelf geld en investeer in een middel dat wel goed werkt! Meer informatie over dit probleem en mijn ervaring met Frontline lees je terug in dit artikel.


Ga direct naar jouw favoriete webshop:

Golden Retriever hond liggend in gras
DierDier
beste tekenband hond
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like