Het beste voor je pup ...

Help mijn pup heeft vlooien! Wat nu?

De zomer komt er weer aan en dat betekent (helaas) weer vlooientijd voor onze huisdieren. Belangrijk is om jouw pup goed te beschermen tegen deze vervelende parasieten. Zo voorkom je een hoop jeuk en irritatie voor het dier en niet geheel onbelangrijk, vlooien in huis . Maar wat als je al te laat bent en jouw pup vlooien blijkt te hebben? Ik geef tips wat je dan het beste kunt doen.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor ontzettend veel overlast kunnen zorgen bij jouw pup. Ze zijn zo’n 1-3 mm groot en soms zijn ze lastig te zien met het blote oog. De meest voorkomende klachten van vlooien bij honden zijn jeuk en huidirritatie. In extreme gevallen krabt de hond zijn huid tot bloedens kapot, wat kan leiden tot (ernstige) ontstekingen van de huid. Erg vervelend voor het dier en daarom is het belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken en in de toekomst te voorkomen.

Het grootste probleem van vlooien bij de hond zijn niet de vlooien die zich op de hond bevinden, maar de eitjes die ze leggen en in de omgeving terecht komen. Het gevolg: vlooien in huis! Om dit te begrijpen een korte samenvatting van de cyclus van de vlo:

Een vlo gebruikt de hond als gastheer om zich te voeden met bloed. Na het voeden legt een vrouwtjes vlo vrijwel direct tientallen eitjes per dag in de vacht van jouw hond. Deze eitjes rollen van de vacht af en komen terecht in de omgeving. Na 2-4 dagen komen de eitjes uit en worden het larven. Deze larven verstoppen zich in donkere kieren en naden. Om te overleven voeden ze zich met uitwerpselen van de volwassen vlo en met huidschilfers. Na 2-3 weken verpoppen de larven. Deze poppen ontwikkelen zich weer als volwassen vlo en komen onder invloed van trillingen en warmte uit. De volwassen vlo gaat vervolgens weer op zoek naar een gastheer en springt op jouw huisdier.

Vlooien bij honden zijn trouwens bijna nooit hondenvlooien, maar kattenvlooien. Qua behandeling maakt dit verder niet uit, maar wel een grappig weetje.

pup vlooien
Een vlo sterk uitvergroot. Met het blote oog zie je een klein zwart puntje.

Zo controleer je je pup op vlooien

Zoals hierboven al beschreven zijn vlooien ontzettend klein (1-3mm) en niet altijd goed met het blote oog te zien. Zeker wanneer een hond overgevoelig is voor vlooien en al jeukklachten krijgt van één vlo, zie dan die ene vlo maar eens te vinden. Het makkelijkste is om te zoeken op plekken die dun behaard zijn zoals op de buik, in de oksels en bij de liezen. Wanneer je tegen de haren inwrijft zie je de vlooien vaak lopen. Let ook goed op kleine zwarte puntjes op de huid. Wanneer je die ziet pak dan een tissue, maak deze nat en dep deze op de zwarte puntjes. Als de puntjes op de tissue rood worden, is dit het bewijs dat je hond vlooien heeft, want dit zijn vlooienpoepjes.

Een andere plek waar vlooien graag zitten is op de achterhand van de hond, vlak boven de staart. Wanneer je hier gaat zoeken is het makkelijk om gebruik te maken van een speciale vlooienkam. Kam goed tot op de huid en controleer de kam regelmatig op vlooien en vlooienpoepjes.

vlooien pup

Mijn pup heeft vlooien, wat nu?

Wanneer je pup vlooien heeft is het belangrijk om hem of haar én de omgeving zo snel mogelijk te behandelen. Je moet er alleen goed op letten dat je hiervoor een middel gebruikt dat veilig is voor jouw jonge hond. Houdt daarbij rekening met de leeftijd en het gewicht van het dier.

Er zijn veel verschillende vlooienmiddelen op de markt tegen vlooien bij de hond. Denk hierbij aan sprays, banden, tabletten, shampoo’s en druppels. Veel van deze middelen zijn geschikt voor pups ouder dan 8-10 weken, maar om er zeker van te zijn check altijd goed de bijsluiter van het middel dat jij wil gebruiken.

Wat ontzettend belangrijk is is dat je een vlooienmiddel gebruikt dat goed werkt. Dat klinkt logisch, maar uit mijn ervaring als paraveterinair weet ik dat er nog steeds ontzettend veel middelen op de markt zijn die niet of onvoldoende werken. Dit komt doordat deze middelen vaak al voor lange tijd op de markt zijn en vlooien ondertussen resistent zijn geworden voor de werkzame stof. Naast dat het ontzettend kwalijk is dat deze middelen helemaal niet blijken te werken, zijn ze vaak ook nog hartstikke duur. Wanneer je denkt dat een duurder middel wel zou moeten werken, heb je het dus mis. Soms is het gewoon weggegooid geld! Laat je dus goed informeren.

Een goed voorbeeld hiervan is het erg populaire middel Frontline spot-on. Toen ik in 1998 als paraveterinair begon was dit middel net op de markt en werkte het fantastisch. Jarenlang werd het verkocht als hét nummer 1 vlooienmiddel. Nu zijn we 22 jaar verder en al een paar jaar merk ik dat het middel amper nog werkt. Vlooien blijken gewoon resistent te zijn geworden voor de werkzame stof, Fipronil. Klanten reageren (terecht) ook hartstikke verbaasd wanneer je vertelt dat hun hond vlooien heeft, ondanks de behandeling met Frontline spot-on. Ik adviseer dit middel dus absoluut niet meer. Het is gewoonweg zonde van je geld.

pup vlooien

Wat ik wel adviseer zijn vlooienmiddelen die via je dierenarts te krijgen zijn. Dit zijn de nieuwste en beste vlooienmiddelen van dit moment. De meeste van die middelen zijn niet online of via een dierenspeciaalzaak verkrijgbaar, maar sommige gelukkig wel. Mijn favorieten zijn:

Seresto vlooienband (vlooien en teken)

De Seresto vlooienband is één van de weinige vlooienbanden op de markt die écht werkt. Deze vlooienband is veilig voor pups vanaf 7 weken en werkt maar liefst 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken. Waar je goed op moet letten is dat de band goed aansluit op de huid. Controleer bij een pup regelmatig of de band niet te strak zit en je moet de band op dag 1 zeker niet te kort afknippen. Seresto is verkrijgbaar voor honden tot 8kg en voor honden vanaf 8kg.

De Seresto vlooienband voor honden is er al vanaf €25,95 voor een hond tot 8kg en vanaf €31,90 voor een hond vanaf 8 kg. Wat mij betreft heeft dit middel de beste prijs/kwaliteit verhouding, omdat dit middel 7-8 weken werkt. Klik hier voor meer informatie over de Seresto vlooienband.

Advantix (vlooien, teken, luizen)

Advantix is een vlooien-en tekenmiddel voor honden vanaf 7 weken oud. Het zijn druppels die je in de nek op de huid van de pup druppelt. Eén behandeling werkt minimaal 4 weken en er zitten 4 pipetten in één verpakking. Klik hier voor meer informatie.

Naast Advantix zijn er nog 2 middelen van dezelfde fabrikant op de markt: Advantage en Advocate. Advantage is een middel dat ook vrij te verkrijgen is en werkt alleen tegen vlooien en luizen. Advocate is een middel dat alleen via een dierenarts te verkrijgen is en werkt naast tegen vlooien ook tegen bepaalde soorten wormen. Beide middelen werken niet tegen teken.

Activyl Tick Plus (vlooien en teken)

Activyl Tick Plus is een een ontzettend goed en betrouwbaar vlooien-en tekenmiddel. Ook dit zijn druppels die je in de nek en over de rug op de huid van de hond druppelt (goed verspreiden!). Activyl Tick Plus mag vanaf 8 weken leeftijd toegediend worden en je pup moet minimaal 1,5kg wegen. Activyl Tick Plus zorgt er voor dat de vlo al binnen 4 uur verlamd is en uiteindelijk dood gaat. 1 Pipet werkt minimaal 4 weken en er zitten 4 pipetten in 1 verpakking. Klik hier voor meer informatie.

Naast Activyl Tick Plus is er ook een variant van Activyl die alleen tegen vlooien werkt. Klik hier voor meer informatie.

Prac-tic (vlooien en teken)

Ook Prac-tic is een middel waar ik goede ervaringen mee heb. Dit zijn wederom druppels om in de nek op de huid te druppelen. Prac-tic werkt zowel tegen vlooien als tegen teken en mag toegediend worden bij pups vanaf 8 weken en met een gewicht van minimaal 2kg. 1 Behandeling werkt minimaal 4 weken lang en in 1 verpakking zitten 3 pipetten. Klik hier voor meer informatie.


Tip: Wanneer je een hond behandeld met vlooiendruppels zorg dan dat je de hond 2 dagen voor en 2 dagen na de behandeling NIET wast!! Vlooiendruppels verspreiden zich via huidvet en wanneer de hond net gewassen is, kan het middel zijn werk niet meer goed doen. Dit is een fout die helaas heel vaak gemaakt wordt.
hond vlooien

Uiteraard zijn er nog veel meer vlooienmiddelen op de markt, maar de producten die ik hier deel zijn producten waarvan ik weet dat ze zeker goed werken wanneer ze juist worden gebruikt. Belangrijk is om altijd goed naar het gewicht van de hond te kijken. Houdt er bij puppy’s rekening mee dat ze (snel) groeien en dat ze wellicht op den duur een andere dosering van een middel nodig hebben. Met de Seresto vlooienband heb je daar geen last van, want deze kun je gewoon handmatig groter maken (niet te kort afknippen dus!).

Heb je pups die jonger dan 7 weken zijn en hebben ze vlooien, dan kun je ze het best behandelen met Frontline spray. Zoals je hierboven kon lezen ben ik geen fan van de Frontline spot-on, maar de Frontline spray is één van de weinige vlooienmiddelen die veilig gebruikt kan worden bij pups vanaf 2 dagen oud. Wanneer je de spray gebruikt zie je de vlooien letterlijk van de pup af vallen, dus deze werkt een stuk beter. Let er wel goed op dat je je aan de juiste dosering houdt.

Vlooien in huis

Behandel alle honden (en katten) in huis

Wanneer je meerdere honden (en/of katten) in huis hebt, is het belangrijk om alle dieren goed te behandelen tegen vlooien. Doe je dit niet, dan blijf je met een (vlooien) probleem zitten. Eén dier behandelen heeft gewoon geen zin en is zonde van je geld.

Behandel een hond nooit met een vlooienmiddel dat bestemd is voor katten en andersom. Klinkt waarschijnlijk logisch, maar jaarlijks zag ik in de dierenartspraktijk toch verschillende vergiftigde dieren binnenkomen doordat ze een verkeerd vlooienmiddel toegediend hadden gekregen.

Behandel je huis tegen vlooien

Naast het behandelen van de pup, is het ook erg belangrijk om je huis te behandelen tegen vlooien. Dit houdt in: regelmatig goed stofzuigen en met name ook op moeilijk te bereiken plekken zoals hoeken, kieren, gaten en plinten, want daar zijn vlooien(eitjes) en larven gek op. Neem alle plekken goed mee waar de hond komt, ook bijvoorbeeld de auto. Vervang iedere keer na het stofzuigen de stofzuigerzak!

Wil je je huis dweilen, doe dit dan met water en een scheut azijn. Indien dit niet mogelijk is, dweil dan niet, want vlooien houden juist van een vochtige omgeving. Was verder alle kussens, dekens en manden waar de hond graag ligt, bij voorkeur op 90 graden.

Behandel vervolgens je huis met een omgevingsspray die vlooien, eitjes en larven doodt. Dit is ontzettend belangrijk, want zoals eerder gezegd zit een vlooienprobleem vooral in de omgeving en niet op het dier zelf. Een van de beste sprays is Indoor X. Deze spray werkt 4-6 weken en met 1 bus kun je een oppervlakte van 120m² behandelen. Prijzen starten bij €17,75 per bus. Gebruik een omgevingsspray NOOIT op de hond zelf en lees voor gebruik goed de bijsluiter.

puppy met vlooien

Behandel ook alle dieren tegen lintwormen

Er is een grote kans dat wanneer een hond (of kat) besmet is met vlooien, ook besmet is met lintwormen. Dit gebeurt namelijk wanneer een dier een besmette vlo doorslikt. Het is daarom belangrijk om alle dieren in huis ook goed te behandelen tegen lintwormen en doe dit minimaal 2 keer met een tussenperiode van 3 weken. Een goed ontwormingsmiddel hiervoor is Milbemax of Drontal Dog. Dit zijn tabletten die makkelijk toe te dienen zijn en die gedoseerd worden op gewicht.

Je pup preventief behandelen tegen vlooien

Voorkomen is altijd beter dan genezen, daarom adviseer ik om je dier(en) altijd preventief te behandelen tegen vlooien. Je voorkomt daardoor niet alleen een hoop ongemak voor je dier, maar ook een vlooienplaag in huis. De middelen die ik hierboven heb beschreven zijn hiervoor uitermate geschikt. Vaak wordt gevraagd of het wel nodig is om het hele jaar door te behandelen tegen vlooien en daar kan ik alleen maar volmondig JA! op antwoorden. Doordat het steeds warmer wordt en iedereen tegenwoordig wel centrale verwarming in huis heeft, lijken vlooienplagen ieder jaar weer een groter probleem te worden.


Ga direct naar jouw favoriete webshop:

Golden Retriever hond liggend in gras
DierDier

Dierenapotheek

pup vlooien
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like