Het beste voor je pup ...

Waarom je beter geen pup kunt kopen via Marktplaats

Ben jij of iemand in je omgeving op zoek naar een leuke en gezonde pup? Dan wil ik je bij deze even waarschuwen voor het leed dat Marktplaats heet. Iedere dag weer worden er op dit platform namelijk heel veel pups aangeboden waar een behoorlijk triest verhaal achter zit. Hoe dat zit, vertel ik je hier.

Marktplaats is dé ideale plek voor broodfokkers en malafide hondenhandelaren om hun pups aan de man te brengen. Het is lekker anoniem en met gladde verkooppraatjes bieden ze kerngezonde pups aan, die in huiselijke kring zijn opgegroeid. Helaas is de waarheid vaak heel erg anders. Naast Marktplaats zijn er helaas nog meer online platforms waar deze foute fokkers hun pups aanbieden. Denk aan Puppyplaats.nl, Marktnet.nl en Tweedehands.net.

Ik zeg niet dat er op Marktplaats helemaal geen betrouwbare nestjes te vinden zijn. Ik zeg alleen dat het verdomd lastig is om door de advertenties heen te prikken. Zeker wanneer mensen zich niet bewust zijn van het probleem in Nederland met broodfokkers en illegale hondenhandel vanuit het buitenland. Helaas speelt Marktplaats daar een grote rol in.

pup kopen marktplaats

Een broodfokker een fokker die als doel heeft zo veel mogelijk geld te verdienen aan de pups die hij/zij fokt of verhandelt. Ze zijn totaal niet geïnteresseerd in de gezondheid of de karakters van de dieren. Puppy’s zijn gewoon handel voor ze. Veel van hen importeren hun pups illegaal vanuit Oost-Europa. Vaak zijn ze veel te jong om te vervoeren en veel van hen zijn ziek.

Eenmaal in Nederland worden de pups onder super slechte omstandigheden ergens in een schuur gedumpt. Ze krijgen te eten en te drinken, maar daar is ook alles mee gezegd. Ze zitten in veel te kleine hokken en op goede hygiëne en gezondheid wordt niet gelet. Laat staan dat men zich bekommerd om de socialisatie van deze pups.

pup kopen marktplaats

Het ergste is dat dit niet om een paar pups gaat, maar om DUIZENDEN pups per jaar. Vrachtwagens vol komen vanuit o.a Hongarije en Rusland deze kant op en dat al jarenlang. Vanuit de overheid wordt dan ook al jaren aangegeven dat ze dit probleem aan gaan pakken, maar op een aantal regeltjes na, is er in de loop van jaren weinig veranderd. Sterker nog, het lijkt steeds erger te worden.

Het probleem is…waar vraag is, is aanbod. Hondenhandel is booming business, waar grof geld te verdienen valt. Zeker nu in de Corona periode waarin iedereen ineens een hond lijkt aan te willen schaffen. Prijzen schieten omhoog en waar je een paar jaar geleden nog €300-€400 voor een pup betaalde, betaal je nu zomaar meer dan €1000. Voor pups die momenteel een hype zijn, zoals de Dwergkees, worden zelfs bedragen van over de €2500 gevraagd.

pup kopen marktplaats
Een “fokker” die verschillende rassen aanbiedt is dubieus. Ga hier niet mee in zee!

Ik denk dat ik niet de enige ben die vind dat deze vorm van puppyhandel zo snel mogelijk moet stoppen. Daarom is het belangrijk dat jij als aankomend hondenbaasje geen pup koopt bij zo’n foute hondenfokker. Niet alleen, omdat je dan helpt de handel te stoppen, maar vooral ook om jezelf (en je familie) een hoop ellende te besparen.

Als koper heb je vaak niet meteen in de gaten dat een pup ziek is. Wanneer je meer tijd doorbrengt met het dier zie je dat wel, maar meestal krijg je die tijd niet wanneer je een pup bij een broodfokker koopt. Eenmaal thuis begint de ellende en geloof me, op de dierenartspraktijk heb ik dit zo ontzettend vaak van dichtbij gezien, dit wil je echt niet meemaken. Zieke pups, onzindelijke pups, pups met gedragsproblemen en het aller ergste…pups die zo ziek zijn dat ze het niet overleven. Familie’s verscheurd door verdriet en een fokker die nergens van af weet en de schuld vooral niet bij zichzelf zoekt. Dit is de dagelijkse gang van zaken van pups die via Marktplaats aan worden geboden.

Ik ontken niet dat het ontzettend lastig is om broodfokkers te herkennen, daarom schreef ik eerder al deze uitgebreide post. Op Marktplaats gaan ze steeds sluwer te werk en vind ik het zelf ook best lastig om er doorheen te prikken wie betrouwbaar is en wie niet. Het is sowieso een dikke rode vlag wanneer iemand meerdere advertenties heeft waarin allerlei verschillende rassen worden aangeboden, maar tegenwoordig worden er vaak aparte accounts gebruikt voor ieder nestje. Ook is het belangrijk om naam, adres, telefoonnummer(s) op Google te zoeken, maar ook hierbij zijn broodfokkers klanten vaak te slim af, omdat ze gebruik maken van fake namen en hun eigen adres niet opgeven, maar hiervoor het adres van een vriend gebruiken.

pup kopen marktplaats
Een “fokker” die verschillende rassen heeft en deze onder verschillende Marktplaats accounts aanbiedt.

De grote vraag is natuurlijk, waar moet ik dan zoeken wanneer ik een pup wil kopen? Wanneer je een rashond aan wilt schaffen, raad ik sowieso aan om bij de rasvereniging te informeren. Hier vind je een lijst van alle rasverenigingen in Nederland. Fokkers die aangesloten zijn bij deze vereniging fokken volgens de richtlijnen van het ras en hun honden zijn getest op erfelijke ziektes.

Verder kun je informeren bij de dierenarts(en) in je buurt. Zij zijn vaak op de hoogte van nestjes en kennen betrouwbare fokkers. En check ook zeker het dierenasiel in de buurt, want je weet nooit.

Ook kun je op Facebook zoeken naar groepen over bepaalde rassen. Hier worden ook vaak nestjes pups aangeboden of nestjes aangekondigd. Let op! Ook op Facebook zitten heel veel onbetrouwbare “fokkers”. Mijn advies is om een groep een tijdje in de gaten te honden en te kijken wie er achter de groep zit. Vaak zijn dit mensen die zelf dit ras fokken en/of hebben en die een grote passie hebben voor deze honden. Zij filteren vaak de onbetrouwbare fokkers eruit. Plaats nooit direct een oproepje dat je een pup zoekt, want daar springen onbetrouwbare fokkers direct op in en de kans is groot dat je van alle kanten pups aangeboden krijgt. Niet op in gaan!! Ook adviseer ik om algemene hondengroepen op Facebook te vermijden.

Het is heel normaal dat je weken of zelfs maanden moet wachten op een pup. Een betrouwbare fokker heeft namelijk meestal een wachtlijst. Mensen die per direct een pup aanbieden, daar mag je je vraagtekens bij zetten. Ook is het normaal dat je de pup verschillende keren mag bezoeken voordat je hem/haar op 8 weken leeftijd mee naar huis kunt nemen en is het een must dat je de moederhond te zien krijgt. Voor meer tips over het aanschaffen van een pup, check zeker deze blogpost.

pup kopen marktplaats

You Might Also Like