Het beste voor je pup ...

Wat is de beste huisdierenverzekering voor je hond? Petplan of OHRA?

Regelmatig vragen nieuwe pup eigenaren zich af of het nodig is om hun huisdier te verzekeren en zo ja, wat dan de beste huisdierenverzekering is voor hun pup. Over de eerste vraag schreef ik eerder al een uitgebreid artikel. Hierin bespreek ik dit onderwerp vanuit mijn eigen ervaring als dierenartsassistente.

Op de vraag wat is de beste huisdierenverzekering heb ik niet direct antwoord. Al jaren zijn er 3 huisdierenverzekeringen die eruit springen en waar ik als dierenartsassistente goede ervaring mee heb: De Petplan huisdierenverzekering, de OHRA huisdierenverzekering en de Reaal Dier en Zorg verzekering. Die laatste bestaat inmiddels niet meer en is overgenomen door OHRA .

Daarnaast zijn er nog een aantal andere dierenverzekeringen waaronder de HEMA huisdierenverzekering en Dierenverzekering.nl, maar zelf heb ik hier geen ervaring mee en na wat onderzoek vraag ik me af of deze überhaupt kunnen tippen aan de huisdierenverzekering van Petplan en OHRA . Deze neem ik dus niet mee in mijn onderzoek naar de beste huisdierenverzekering hond.

beste dierenverzekering hond

Tussen de Petplan huisdierenverzekering en OHRA huisdierenverzekering zitten maar kleine verschillen en zijn ze ,als je het mij vraagt, allebei gewoon hartstikke goed. Een goede dekking, schappelijke voorwaarden en klanten die over het algemeen hartstikke tevreden zijn. Toch wilde ik graag weten welke verzekering voor de klant het meest gunstigste is. Waar heb je de minste kosten, tegen de beste voorwaarden? Ik ging op onderzoek uit.

Om te beginnen is het goed om te weten dat eigenlijk iedere huisdierenverzekering wel een aantal hele belangrijke voorwaarden hanteert, die soms nog wel eens over het hoofd worden gezien:

  • Er geldt een wachttijd van 30 dagen

Dit geldt voor ziektes/aandoeningen, maar niet voor ongevallen, het plaatsen van een chip en eventueel sterilisatie/castratie. Ik raad daarom aan de verzekering z.s.m af te sluiten.

  • Reeds bestaande ziektes/aandoeningen worden (tijdelijk) niet vergoed.

Wanneer bij je hond een ziekte of aandoening is geconstateerd voordat je de verzekering afsluit, dan kan het zijn deze aandoeningen in de toekomst uitgesloten worden voor verzekering. Check dit goed!

  • Je sluit een verzekering af voor 1 jaar.

Na een jaar kun je maandelijks opzeggen. Een uitzondering is de HEMA huisdierverzekering . Deze kun je vanaf het begin al maandelijks opzeggen.

  • Je hebt altijd een bedenktijd van 14 dagen.

Binnen deze tijd kun je de verzekering zonder opgaaf van reden opzeggen.

Check altijd goed de voorwaarden van jouw huisdierenverzekering!!

beste huisdierenverzekering pup

Pakketten en vergoedingsschema

Zowel OHRA als Petplan bieden 3 verschillende verzekeringspakketten aan voor huisdieren. Het verschil zit hem in de dekking van het pakket en de prijs. Het duurste pakket heeft uiteraard de meest uitgebreide dekking. Petplan heeft daarnaast ook nog een aparte ongevallen verzekering. Deze is een stuk goedkoper, maar vergoedt geen ziektes/ aandoeningen, alleen ongevallen/ongelukken. Op deze verzekering ga ik nu niet dieper in, maar lees je alles over in dit uitgebreide artikel.

Wat betreft het vergoedingsschema dekken zowel OHRA als Petplan maximaal 80% van de gemaakte kosten. Je betaalt zelf dus altijd nog minimaal 20%. Daarnaast gelden er bij sommige aandoeningen/behandelingen een maximaal te vergoeden bedrag per jaar. Op de website van zowel OHRA en Petplan vind je een duidelijk vergoedingenoverzicht.

In mijn zoektocht naar de beste huisdierenverzekering bespreek ik de belangrijkste onderdelen van een huisdierenverzekering, zoals vergoedingen voor consulten, operaties, diagnostiek en (alternatieven) therapieën. Wil je liever direct mijn conclusie lezen, dan kun je ook snel hierheen doorklikken.

beste hondenverzekering

Consult

Wanneer je een bezoek brengt aan de dierenarts, betaal je een consult. Dit consult kost gemiddeld tussen de €30 en €45, afhankelijk van de dierenarts die je bezoekt. OHRA vergoedt per jaar maximaal tussen de €100 en €200 per jaar van deze kosten, afhankelijk van het pakket dat je kiest.Daarbij heb je een eigen risico van 20%. Petplan vergoedt in totaal 50-80% van deze kosten, afhankelijk van het pakket.

Bovenstaande vergoedingen gelden ook wanneer je door je eigen dierenarts doorverwezen wordt naar een specialist. De kosten van een specialist zijn over het algemeen alleen een stuk duurder.

Bij beide verzekeringen geldt dat vaccinaties en/of titerbepalingen niet onder consulten vallen. Bij OHRA kun je hier een extra aanvullende verzekering voor afsluiten waarbij je maximaal tussen de €50 en €100 per jaar vergoedt krijgt. Daarbij betaal je 20% eigen risico. Bij Petplan hoef je dit niet aanvullend af te sluiten, maar wordt er alleen vanuit het (duurste) Totaal Pakket maximaal €60 per jaar vergoedt.

beste huisdierenverzekering hond

Standaardbehandelingen, operaties en onderzoeken

Wanneer je gaat kijken naar de vergoedingen van standaardbehandelingen en onderzoeken zit er een klein verschil tussen de OHRA en Petplan huisdierenverzekering. Onder standaardbehandelingen en onderzoeken vallen o.a operaties (inclusief narcose, exclusief sterilisatie/castratie), opname op de kliniek, (officieel geregistreerde) medicatie, röntgenfoto’s, bloedonderzoeken en euthanasie.

OHRA vergoedt 80% van deze behandelingen met een maximum van €2500 tot €5000 per jaar, afhankelijk van het pakket. Petplan vergoedt 80% van de kosten met een maximum van €3000 tot €5000 per jaar, met als uitzondering diagnostiek (o.a röntgenfoto’s, bloedonderzoek, echo). Dit wordt tussen de 50 en 80% vergoedt, afhankelijk van het pakket.

Een uitzondering die geldt voor beide verzekeringen is behandeling en diagnostiek bij aandoeningen aan de heupen en/of ellebogen. Bij OHRA wordt dit alleen vergoed vanuit het (duurste) Top Pakket (80%). Bij Petplan wordt hierin ook knie-en huidaandoeningen meegenomen en geldt een maximale vergoeding van 50-80%, afhankelijk van het pakket dat je kiest.

Wat standaard behandelingen en onderzoeken komt OHRA als beste uit de bus, omdat Petplan alleen vanuit het (duurste) Totaal Pakket 80% van de kosten vergoed. Toch scheelt het met het Petplan Plus pakket niet heel erg veel, want vanuit hier worden de uitzonderingen (diagnostiek, huidaandoeningen en knieaandoeningen) nog steeds 75% vergoed en scheelt het dus maar 5% met de vergoeding van OHRA en het Petplan Totaal Pakket.

Qua heup-en elleboogaandoeningen komt Petplan er beter uit, want zij vergoeden 50-80% van deze kosten. OHRA vergoedt deze behandeling en aandoening alleen vanuit het Top Pakket (80%). Heb je een hond die erfelijke aanleg heeft, dan is dit zeker iets om goed over na te denken.

beste huisdierenverzekering hond

(alternatieve) therapieën en geneeswijzen

Bij (alternatieve) therapieën moet je denken aan bijvoorbeeld fysiotherapie, homeopathie, gedragstherapie en acupunctuur. Hiervoor kun je bij OHRA een aanvullende verzekering afsluiten. Dit zit dus niet in één van de pakketten en hierbij geldt een maximale vergoeding van tussen de €150 en €250 per jaar + 20% eigen risico.

Bij Petplan geldt (na doorverwijzing van een dierenarts),dat 50-80% van de kosten voor deze therapieën worden vergoed afhankelijk van het pakket. Je hoeft hier dus geen aanvullende verzekering voor af te sluiten.

Een uitzondering geldt voor radio-en chemotherapie. Hiervoor kun je bij beide verzekeringen een aanvullende verzekering afsluiten. Bij OHRA wordt 100% van de kosten vanuit het Top Pakket vergoed + 20% eigen risico en 50% vanuit het Basis en Plus Pakket. Bij Petplan geldt een maximale vergoeding van 50%.

beste dierenverzekering hond

Gebitsbehandelingen

Bij gebitsbehandelingen geldt bij OHRA weer een aanvullende verzekering. Deze vergoed €50 tot €250 per behandeling. Daarbij staat een gebitsreiniging (max. €100) los van bijvoorbeeld een kies/tand trekken (max. €250) of een wortelkanaalbehandeling (max. €250).

Bij Petplan vallen gebitsbehandelingen onder specialistische behandelingen en deze worden vanuit het Plus Pakket voor 50% vergoed en vanuit het Totaal Pakket voor 80%. Een extra aanvullende verzekering is dus niet nodig.

Sterilisatie/castratie

Voor sterilisatie of castratie geldt eigenlijk bij iedere huisdierenverzekering dat je hiervoor een aanvullende verzekering moet afsluiten, zo ook bij OHRA en Petplan. Via OHRA wordt 60% van de ingreep vergoed, met een maximum van €300. Stel de sterilisatie kost €400, dan betaal je zelf dus €160. Hierbij geldt verder geen eigen risico.

Via Petplan kun je alleen bij het Plus en Totaal Pakket een aanvullende verzekering voor sterilisatie of castratie afsluiten en deze vergoedt 50% van de ingreep, met een totaal van maximaal €150. Je betaalt bij een sterilisatie van €400 dus alsnog €250 zelf.

Verzekerd in het buitenland

Wanneer je regelmatig met je hond naar het buitenland gaat, is het verstandig hem/haar ook in het buitenland te verzekeren. Bij OHRA kun je je hond hiervoor aanvullend verzekeren, tot een maximaal bedrag van €1000 per jaar. Dit is een wereldwijde dekking.

Bij Petplan wordt vanuit het Plus en Totaal pakket 50% en 80% van de kosten binnen Europa vergoed. Je kunt dit met een aanvullende verzekering eventueel aanvullen tot 80% voor wereldwijde dekking.

beste huisdierenverzekering hond

Conclusie

Het blijft ontzettend lastig om 2 verzekeringen te vergelijken die er net een ander vergoedingssysteem op na houden. Je kunt namelijk nooit exact dezelfde pakketten naast elkaar zetten. Wat mij opvalt is dat de prijs van de standaard pakketten redelijk overeen komen. Petplan komt meestal nét iets duurder uit de bus, maar daar staat tegenover dat de standaard pakketten van Petplan een bredere dekking hebben, dan de pakketten van OHRA .

Als ik kijk naar het Totaal pakket van Petplan, dan zou ik voor een Boomer pup ongeveer €34,49 per maand gaan betalen, tegenover €32,05 per maand bij OHRA . Daarbij heb ik wel een veel bredere standaard dekking , waarbij gebitsbehandelingen, (alternatieve) therapieën en zorg binnen Europa zijn inbegrepen. Ook wordt er tot €60 per jaar aan preventieve zorg vergoed. Bij OHRA moet ik deze modules apart bijverzekeren en ben ik uiteindelijk duurder uit.

Petplan wordt duurder wanneer je extra modules gaat bijverzekeren. Denk daarbij aan de aanvullende verzekering voor sterilisatie/castratie, radio-en chemotherapie en zorg wereldwijd. Qua premie ga je niet direct meer betalen dan bij OHRA , maar OHRA heeft met name op de modules castratie/sterilisatie en radio-en chemotherapie een betere dekking.

De vraag blijft natuurlijk, hoe belangrijk zijn die aanvullende verzekeringen voor jou? Vind jij het belangrijk om sterilisatie/castratie of radio-en chemotherapie te verzekeren? Dat zul je voor jezelf op een rijtje moeten zetten. Hieronder heb ik een schema gemaakt waarbij ik het Petplan Totaal Pakket en OHRA Top Pakket vergelijk. In dit geval gaat het om de verzekering van een Boomer pup. Heb je een groter ras, dan worden de premies vanzelfsprekend iets hoger.

Boomer, <1 jaar oud

Petplan Totaal Pakket

€34,49/maand
OHRA Top Pakket

€32,05/maand
Consult/visite dierenarts80%80% met max. van €200 per jaar
Vaccinaties/titerenmax. €60/jaaraanvullend: + €6,06/maand (max. €100 per jaar)
Gebitsbehandelingen80%aanvullend: 80%, max. €100-€250 per segment/jaar. Zit inclusief vaccinaties!!.
Standaard behandelingen/operaties80%80%
Diagnostiek (röntgen/echo/MRI/CT scan)80%80%
Heup/elleboog aandoeningen80%80%
(alternatieve) therapieën (fysiotherapie, gedragstherapie, homeopathie e.d)80%aanvullend: + €10,65/maand (max. €250 per therapie/jaar)
Sterilisatie/castratieaanvullend: + €5,19/maand 50% (max.€150)aanvullend: 60%, max. €300, zit inclusief (alternatieve) therapieën!!
Radiotherapie/chemotherapieaanvullend: +€10,23/maand, 50%aanvullend: 80%, zit inclusief (alternatieve) therapieën/sterilisatie
Ziektekosten buitenlandBinnen Europa: 80%, max €1000/jaar
Wereldwijd: aanvullend + €4,95/maand, 80%
aanvullend: +3,88/maand, max. €1000/jaar
Check hier alle vergoedingen van het Petplan Totaal Pakket Check hier alle vergoedingen van het OHRA Top Pakket

Wat mij betreft is Petplan de beste huisdierenverzekering. Hierbij krijg je vanuit het Totaal pakket simpelweg de meest uitgebreide vergoeding. Maar ook het Petplan Plus pakket is een ontzettend goed pakket met nog steeds een ruime dekking. Bovendien is dit pakket al snel €10 per maand voordeliger. Over de verschillen tussen deze 2 pakketten lees je meer in dit artikel.

petplan huisdierenverzekering
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like