Het beste voor je pup ...

Zo voorkom je oververhitting van je hond tijdens warme (tropische) dagen

Het is tijdens warme (zomer)dagen ontzettend belangrijk om je hond goed te beschermen tegen oververhitting. Dit omdat honden alleen zweten via de tong en via de voetzooltjes en daarom veel meer moeite hebben om hun warmte kwijt te raken. Welke maatregelen je als eigenaar kunt treffen om oververhitting bij honden te voorkomen, hoe je oververhitting bij honden herkent en wat je moet doen wanneer je hond toch oververhit raakt, lees je hier.

Voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om oververhitting bij je hond te voorkomen

Laat een hond NOOIT achter in een auto bij warm weer

Dit zou voor iedere hondeneigenaar iets heel erg logisch moeten zijn, maar omdat het toch nog te vaak gebeurt, zet ik dit punt op nummer 1. Laat een hond bij warm weer NOOIT achter in een auto!! Ook niet een paar minuten, omdat je zo weer terug bent en ook niet met het raam een stukje open. Doe het gewoon niet.

Een hond achter laten in een auto bij warm weer is echt levensgevaarlijk. Binnen no-time loopt de temperatuur in een auto op en verandert de auto in een oven. Bij een buitentemperatuur van 30 graden, zal het binnen 10 minuten meer dan 40 graden in de auto zijn. Wanneer de lichaamstemperatuur van de hond boven de 42 graden komt, kan de hond deze hitte niet meer verwerken. Er zullen eiwitten stollen in het bloed, waardoor het bloed stroperig wordt. Het bloed kan vervolgens niet meer goed rondgepompt worden, waardoor er schade aan hersenen, hart, lever en/of nieren kan ontstaan. Uiteindelijk zal het leiden tot een pijnlijke dood.

Wanneer je tijdens warm weer een hond in een auto ziet, waarschuw dan direct de eigenaar. Kun je hem/haar niet vinden bel dan de politie (0900-8844) of het landelijk meldnummer 144. Dit dier moet zo snel mogelijk bevrijd worden en daarbij telt iedere seconde!

Zorg altijd voor koel en vers water

Zorg dat je hond tijdens hete dagen altijd beschikt over koel en vers drinkwater. Bij voorkeur geen ijswater, want dit kan verkeerd vallen. Ga je met je hond op stap neem dan een opvouwbare drinkbak mee.

oververhitting hond

Beperk lichamelijke inspanning

Wanneer het tropisch warm is, is het aan te raden om lichamelijke inspanning zo veel mogelijk te beperken. Maak geen lange wandelingen en ga zeker niet fietsen met je hond. Probeer zoveel mogelijk om je hond vroeg in de ochtend en na zonsondergang uit te laten en houd het bij korte stukjes. Houd je hond van balspelletjes e.d probeer hem/haar tijdens deze hete dagen af te remmen en vooral niet te stimuleren.

Let er goed op waar je loopt

Let er tijdens het wandelen goed op waar je loopt met je hond. Asfalt, tegels en zand kunnen in de volle zon namelijk ontzettend heet worden en je hond kan zijn/haar voetzooltjes makkelijk verbranden. Wist je dat de temperatuur van asfalt tijdens een gemiddelde zomerse dag (25 graden) in de volle zon al snel op kan lopen tot over de 50 graden? Bovendien kan teer door de hitte smelten en vastplakken aan de voetzooltjes van je hond. Dit is erg pijnlijk en lastig te verwijderen. Beter is het om tijdens warme dagen zoveel mogelijk met je hond over gras te lopen.

Zorg ten alle tijden voor voldoende schaduw

Zorg ervoor dat je hond ten alle tijden in de schaduw kan liggen. Zet desnoods een extra parasol neer en zorg voor verkoeling in huis, d.m.v een airco of een ventilator. Sommige honden zijn zo eigenwijs om toch steeds buiten midden in de zon te gaan liggen, maar probeer dit bij hoge temperaturen echt te voorkomen.

Laat de hond pootjebaden

Veel honden zijn gek op zwemmen en deze tropische dagen lijken dan ook de ultieme dagen om lekker het water in te duiken. Toch moet je hiermee uitkijken, want grote temperatuurverschillen en lichamelijke inspanning kan juist averechts werken tijdens een hittegolf. Beter is het om niet actief te gaan zwemmen tijdens deze dagen. Verder moet je er voor zorgen dat je hond tijdens een duik in het water niet te veel water ineens binnenkrijgt, want ook dit kan problemen veroorzaken en er zelfs voor zorgen dat je hond in shock raakt.

Beter is het om thuis in de schaduw een (honden) zwembad op te zetten en te vullen met een laagje (niet te koud) water zodat hij/zij kan pootjebaden. Wanneer je hond normaal gesproken niet van water/zwemmen houdt laat hem/haar dan rustig wennen en forceer vooral niks.

oververhitting hond

Maak gebruik van een koelmat speciaal voor honden

Er verschijnen tegenwoordig steeds meer verkoelingsproducten speciaal voor honden op de markt. Denk daarbij aan koelmatten, koelhalsbanden en koeljassen. Zelf ben ik fan van de koelmat voor honden. Een koelmat bevat een zelf-koelende gel die geactiveerd wordt zodra de hond erop gaat liggen. De temperatuur van de mat is gemiddeld zo’n 5 tot 10 graden lager dan de omgevingstemperatuur. De hond kan hierdoor makkelijker zijn/haar warmte kwijt.

Ben extra alert bij risicogroepen

Heeft jouw hond een korte snuit, zoals een Engelse/Franse Bulldog, Mopshond of Bordeaux Dog, ben dan extra alert bij warm weer. Vaak hebben deze rassen al wat meer moeite met ademen en is (extreem) heet weer voor deze honden extra gevaarlijk, doordat de lucht die ze inademen minder tijd en ruimte heeft om af te koelen.

Verder zijn pups, oudere honden, honden met overgewicht en honden met een donkere en/of dikke vacht extra gevoelig voor hitte. Let bij deze honden dus erg goed op!

Zorg goed voor de huid

Heb je een naakthond of een hond met een dun behaarde vacht, houdt er dan rekening mee dat de huid makkelijk kan verbranden. Vermijd de zon daarom zoveel mogelijk en gebruik eventueel een speciale zonnebrandcrème voor honden. Vooral de huid rondom de neus, oren, buik en dijen zijn gevoelig voor verbranding.

oververhitting hond

Zo herken je oververhitting bij de hond

Het is als hondeneigenaar erg belangrijk om oververhitting bij de hond te herkennen. Hoe eerder je namelijk ingrijpt, hoe groter de kans dat je hond er niks ernstigs aan overhoudt. Besef altijd dat oververhitting kan leiden tot de dood. De meest voorkomende symptomen van oververhitting bij honden zijn:

  • Extreem hijgen
  • Kwijlen
  • Rode slijmvliezen (check het tandvlees). In een verder stadium wanneer de hond in shock raakt zullen de slijmvliezen juist wit worden.
  • Braken
  • Warm aanvoelen en met name de oren en voetzooltjes
  • Niet willen/kunnen lopen
  • Apatisch/lusteloos
  • Bewusteloos

Belangrijk is om de temperatuur van je hond te meten. Dit doe je het makkelijkst door een digitale thermometer rectaal in te brengen. De normale temperatuur van een hond is tussen de 38 en 39 graden. Deze temperatuur kan bij stress of inspanning 0,5 tot 1 graad stijgen.

Stijgt de temperatuur van je hond tot boven de 40 graden, dan spreken we van oververhitting. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk in te grijpen. Bij een temperatuur van over de 42 graden is de hond in levensgevaar.

oververhitting hond

Wat te doen bij oververhitting?

Wanneer je hond oververhit is geraakt, is het dus belangrijk om direct in te grijpen. Leg de hond in de schaduw, bij voorkeur op een koele ondergrond. Als de hond nog bij kennis is laat hem/haar dan water drinken van normale temperatuur, dus niet extra koud en bij voorkeur niet te veel in één keer. Zeker de hond niet dwingen om te drinken.

Belangrijk is om als eerste de voetjes en vervolgens de buik en liezen te koelen met stromend lauw water of een natte handdoek. Zorg ervoor dat dit niet te koud is, zodat het lichaam rustig kan wennen. Gooi NOOIT ineens ijskoud water over de houd heen!! En gooi ook geen koude, natte handdoek over de rug van het dier. Dit werkt averechts en kan zelfs een hartstilstand veroorzaken.

Wanneer je het lichaam rustig aan het water hebt laten wennen door de voetjes en buik te koelen, kun je de rest van hond nat maken of het dier eventueel in een zwembadje (in de schaduw) leggen. Check iedere 5 minuten de lichaamstemperatuur. Deze moet heel geleidelijk naar beneden gaan. Stop met koelen wanneer de temperatuur onder de 40 graden komt en leg hem/haar vervolgens op een rustige, koele plek.

hond afkoelen

Wanneer de hond zelf erg in paniek is en veel moeite heeft met ademen is het belangrijk dat de hond door een dierenarts in slaap wordt gebracht en wordt geïntubeerd. Dit omdat door het zware ademen de stembanden op kunnen zwellen en de hond nog benauwder wordt, wat weer leidt tot nog meer paniek. Je komt dus in een vicieuze cirkel en deze kan alleen doorbroken worden wanneer de hond rustig blijft.

Ook wanneer je de lichaamstemperatuur van de hond niet onder controle krijgt is het belangrijk contact met de dierenarts op te nemen. Hoe langer de situatie namelijk aanhoudt, hoe groter de kans op blijvende schade aan hart, lever, nieren en/of hersenen. Het is sowieso aan te raden om een hond na oververhitting een keer extra te laten checken door een dierenarts. Dan ben je er in ieder geval snel bij, mocht je hond iets aan de oververhitting hebben overgehouden. De dierenarts kan eventueel ter ondersteuning het dier aan het infuus leggen, zodat hij/zij sneller herstelt.

oververhitting hond

Voor meer puppy tips lees ook:

verzekeren hond
*Dit artikel bevat affiliate links.

You Might Also Like